BCR reduce dobânzile la creditele noi negarantate de nevoi personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Comercială Română (BCR) va  reduce, începând de luni, cu peste două puncte procentuale ratele de dobândă fixă pentru creditele în lei negarantate de nevoi personale nou acordate, astfel încât dobânzile la împrumuturile Divers Extra vor varia între 7,5% pe an şi 11%, potrivit instituţiei financiare.

Anterior, dobânzile pentru creditele de nevoi personale Divers Extra BCR în Lei erau cuprinse între 9,9% şi 13,25%.

Decizia de reducere a dobânzilor a fost luată în corelaţie cu trendul descrescător al costului de finanţare al băncii, precum şi cu politica BNR privind dobândă de politică monetară.Divers BCR este un credit nenominalizat, disponibil în lei şi în valută, în sumă maximă de 20.000 de euro (sau echivalentul în lei).

Acordare creditului se realizează fără aport propriu, garanţii sau ipotecarea unui imobil, iar perioada de scadenţă este de maxim zece ani.

BCR, membră a grupului austriac Erste, are în prezent 665 de unităţi retail (pentru populaţie şi microîntreprinderi) şi 48 de centre de afaceri corporate dedicate în special IMM-urilor şi companiilor mari.

Totodată, banca are instalată cea mai mare reţea naţională de ATM-uri şi POS-uri, respectiv peste 2.000 de bancomate şi circa 17.000 de terminale electronice operaţionale instalate la comercianţi.

Directiva 2008/48/CE prevede că obligaţia băncii de limitare a comisionului de rambursare anticipată nu este aplicabilă în privinţa contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garanţii similare, a contractelor de credit pentru dobândirea/păstrarea proprietăţii unui imobil sau a celor a căror valoare este mai mică de 200 de euro şi, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)  a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel încât se aplică tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare şi imobiliare, indiferent de valoarea totală a creditului, precum şi contractelor de leasing. Totodată, proiectul presupune aplicarea prevederilor şi contractelor aflate în derulare, nu numai pentru cele încheiate după data intrării în vigoare.

Asftel, băncile ar trebui să modifice până în luna septembrie aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări UE şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumutrile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite