Statul a făcut mai mulţi bani din ţigări în 2020. Contrabanda, la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari contrabanda foto garda de coasta

Eforturile extinse de securizare a graniţelor, dublate şi de măsurile de siguranţă suplimentare generate de pandemia de coronavirus, au dus la o scădere istorică a volumului pieţei negre a ţigaretelor din România în 2020, până la un nivel mediu de sub 10% din piaţa totală.

Valoarea de piaţă a ţigaretelor de contrabandă capturate de autorităţile române anul trecut se ridică la peste 64 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro.

Pe fondul micşorării pieţei negre a ţigaretelor, contribuţia British American Tobacco la bugetul de stat în anul 2020 a fost de circa 9,4 miliarde de lei, cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în anul precedent. British American Tobacco este cel mai mare jucător din industria tutunului din România, cu o cotă de piaţă de peste 53%, iar contribuţia companiei la bugetul de stat este reprezentată de accize, TVA, taxe salariale şi alte taxe.

„Ne bucurăm că eforturile autorităţilor de a controla graniţele ţării şi locurile de vânzare a ţigaretelor de contrabandă dau roade. Un nivel redus al traficului ilicit înseamnă în primul rând mai mulţi bani la bugetul de stat, dar şi şansa unui mediu competitiv corect pentru companiile mici şi mari care îşi plătesc taxele şi respectă regulile. Includerea contrabandei în Strategia Naţională de Apărare a Ţării creează premisa necesară pentru eficientizarea luptei cu fenomenul evaziunii fiscale şi traficul ilicit şi vom continua dialogul cu autorităţile statului pentru găsirea celor mai bune metode pentru combaterea contrabandei cu ţigări. Menţinerea unui nivel scăzut al contrabandei cu ţigări, precum şi un cadru fiscal predictibil reprezintă condiţii esenţiale pentru asigurarea a cel puţin aceluiaşi nivel al contribuţiilor la bugetul de stat, dar şi pentru stimularea investiţiilor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.

Pe fondul restricţiilor de circulaţie şi al controalelor intensificate la graniţe şi în pieţe impuse de pandemie, autorităţile române au capturat în 2020 circa 111 milioane de ţigarete de contrabandă, astfel că piaţa neagră a ţigaretelor din România a coborât în 2020 sub nivelul de 10%, ceea ce înseamnă că 1 din 10 ţigarete consumate în România provine în prezent de pe piaţa neagră, faţă de 1 din 7 cu un an înainte.

Despre contrabanda cu ţigări în România:

România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.

§  România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

§  Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ 3 miliarde de lei

§  Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri