SIF-urile renunţă la răscumpărarea acţiunilor reziduale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Ungureanu

Dacă până de curând răscumpărarea acţiunilor SIF aflate în posesia cuponarilor (n.red.: acţiuni reziduale) reprezenta una dintre priorităţile Societăţilor de Investiţii Financiare, odată cu modificarea condiţiilor de cvorum pentru adunările generale extraordinare, această problemă a ieşit de pe ordinea de zi.
Reprezentanţii Societăţilor de Investiţii Financiare au încercat în numeroase rânduri să găsească o soluţie privind răscumpărarea acţiunilor aflate în posesia cuponarilor, aceştia fiind consideraţi principalii vinovaţi pentru insuccesul adunărilor generale extraordinare. "În trecut sa pus problema găsirii unei soluţii privind răscumpărarea acţiunilor reziduale întrucât, din cauza acestui capital social "inactiv", nu se puteau ţine adunările generale extraordinare ale acţionarilor. Cum însă condiţiile de cvorum prevăzute în proiectul de modificare a legii societăţilor comerciale vor permite desfăşurarea AGEA, acţiunile reziduale nu vor mai deranja pe nimeni", a declarat, pentru Adevărul, Petre Pavel Szel, preşedintele Muntenia Invest, societatea de administrare a SIF Muntenia.
Astfel că SIFurile scapă nu numai de bătăile de cap legate de găsirea unei soluţii privind răscumpărarea acţiunilor reziduale, ci şi de efectuarea unor cheltuieli semnificative. "În ultimii ani, am purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii celorlalte SIFuri pentru a găsi o soluţie privind răscumpărarea acţiunilor reziduale, însă operaţiunea comportă o serie de probleme delicate de ordin juridic, cât şi de natură financiară", a declarat, pentru Adevărul, Tudor Ciurezu, vicepreşedinte la SIF Oltenia.
La rândul său, Ioan Cuzman, preşedintele SIF Banat Crişana, este de părere că, pentru a iniţia o astfel de operaţiune, trebuie văzut în ce măsură acest lucru este rentabil sau nu pentru societate. Pentru cele cinci SIFuri, răscupărarea acţiunilor de la cuponari ar presupune să scoată din buzunar, per total, peste 350 de milioane de euro. Or, în condiţiile presiunii ridicate din partea investitorilor privind obţinerea unor profituri tot mai mari, este normal ca SIFurile să opteze pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii cu sumele respective.
În prezent, acţiunile reziduale reprezintă circa 12% din capitalul social al SIF Banat Crişana, 10% la SIF Moldova, 15% la SIF Transilvania, 40% la SIF Muntenia şi 13% la SIF Oltenia. Recuperarea acestor acţiuni era importantă nu numai pentru asigurarea cvorumului la adunările extraordinare ale acţionarilor, ci şi pentru realizarea unei concentrări a acţionariatului. Se pare însă că nici această motivaţie nu mai este valabilă, întrucât cei interesaţi să deţină pachete mai mari de titluri SIF au luat deja măsuri în acest sens. Astfel, potrivit lui Tudor Ciurezu, la SIF Oltenia, 400 de persoane, atât fizice cât şi juridice, deţin 50% din capitalul societăţii.
Acţiunile reziduale au fost fost distribuite tuturor persoanelor care au subscris cupoane în cadrul programului de privatizare în masă, indiferent de societatea aleasă de aceştia. În prezent, un pachet rezidual de acţiuni SIF include 6 acţiuni SIF Banat Crişana (SIF1), 5 acţiuni SIF Modova (SIF2), 8 acţiuni SIF Transilvania (SIF3), 38 de acţiuni SIF Muntenia (SIF4) şi respectiv 10 acţiuni SIF Oltenia. Valoarea celor 67 de titluri SIF se ridică la peste 160 de lei noi, sumă care pentru foarte mulţi dintre deţinătorii lor reprezintă mai mult decât venitul lunar.
Numai că foarte mulţi dintre cuponari, în special cei din mediul rural, încă nu au aflat că sunt acţionari SIF. şi, având în vedere că este vorba de mai bine de 8 milioane de oameni, o campanie de informare a acestora presupune eforturi uriaşe. Astfel că recuperarea întregului capital social al SIFurilor pentru piaţa de capital nu se poate realiza decât întrun ritm foarte lent. În plus, nici vânzarea acţiunilor reziduale nu este la îndemâna tuturor, întrucât primul pas ce trebuie făcut în acest sens presupune obţinerea extrasului de coduri confidenţiale de la Regisco. Aceasta presupune fie deplasarea la sediile Regisco, fie trimiterea unei solicitări, în scris, privind transmiterea codurilor confidenţiale. În oricare dintre cele două variante, Regisco percepe o taxă.
Pasul următor presupune valorificarea acţiunilor pe piaţa de capital. Comisionul perceput, în general, de societăţile de brokeraj, pentru vânzarea acţiunilor reziduale la SIFuri, este de circa 8%.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite