Românii vând acţiunile de la combinatul de la Krivoi Rog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinatul de la Krivoi Rog, din Ucraina, în care România a învestit numai înainte de 1989 circa 800 de milioane de dolari, ar putea fi vândut către ArcelorMittal, grupul indian, care în 2005 a achiziţionat participaţia majoritară pentru 4,8 miliarde de dolari, potrivit ministrului Economiei, Adriean Videanu.

"În discuţia cu reprezentanţii ArcelorMittal am abordat un subiect foarte important care poate să dea un element de siguranţă cu condiţia dezvoltării ArcelorMittal la Galaţi, şi anume vânzarea participaţiilor pe care statul român le are la Krivoi Rog către ArcelorMittal şi de săptămâna viitoare vom începe discuţiile pe această temă", a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.

Videanu nu a precizat care este valoarea participaţiilor deţinute de partea română la combinatul din Ucraina, însă, a precizat că înainte de 1989 s-au făcut investiţii majore în acea unitate. Potrivit Mediafax, în combinatul din Ucraina, România a investit înainte de 1989 circa 800 de milioane de dolari.

"Eu am trimis corpul de control acum câteva săptămâni să facă un inventar. Într-adevăr, dacă nu se ia o decizie în momentul de faţă totul se depreciază, se fură şi va trebui să luăm o decizie. ArcelorMittal este interesat de acest subiect şi săptămâna viitoare vom începe discuţiile tehnice. Astăzi a fost numai o declaraţie de intenţie, atât din partea noastră, cât şi din partea lor, ceea ce înseamnă că urmează să ne aşezăm la masă şi să discutăm condiţiile părţilor", a spus ministrul Economiei.

"De 20 de ani cheltuim cu Krivoi Rog"

Potrivit oficialului de la ministerul Economiei că Krivoi Rog asigură o parte din resursa de minereu utilizată de ArcelorMittal la Galaţi şi poate contribui la dublarea producţiei unităţii.

"Nu am informaţii ce valoare exactă au aceste participaţii. Foarte important este să facem o evaluare corectă a acestui obiectiv şi să luăm o decizie. De 20 de ani cheltuim cu Krivoi Rog, încercăm să asigurăm paza, iar acest lucru este de multe ori ineficient", a adăugat Videanu.

Lucrările de construcţie la Krivoi Rog au fost iniţiate de Uniunea Sovietică, în anul 1983, dar nu au fost finalizate. După dezmembrarea Uniunii, Ucraina a primit 56,8% din acţiuni, România 27% şi Slovacia 18,2%. Combinatul a fost privatizat în 2005.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite