Războiul din Ucraina va creşte probabil inflaţia la un nivel „considerabil mai mare” în Europa, potrivit preşedintelui Băncii Centrale Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Banca Centrală Europeană (BCE) estimează că războiul din Ucraina va creşte şi mai mult nivelul inflaţiei de consum pe termen scurt, ajungând la un nivel „considerabil mai mare”, potrivit preşedintelui BCE, Christine Lagarde, relatează CNN.

„Războiul Rusia-Ucraina va avea un impact material asupra activităţii economice şi a inflaţiei prin creşterea preţurilor la energie şi la mărfuri, prin perturbarea comerţului internaţional”, a spus preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un discurs, joi.

Lagarde a afirmat că impactul conflictului ar putea creşte inflaţia în zona euro – care a atins 5,8% în februarie –  un procent „considerabil mai mare pe termen scurt”, dar se aşteaptă, totuşi, să scadă treptat până la 2%, care este obiectivul BCE pentru 2024.

Sancţiunile financiare împotriva Rusiei, care includ interzicerea unor bănci ruseşti din reţeaua de plăţi SWIFT, nu au cauzat încă probleme băncilor europene, a mai spus ea.

„(Sancţiunile) nu au cauzat până acum tensiuni severe pe pieţele monetare sau deficit de lichidităţi în sistemul bancar din zona euro. Bilanţurile băncii rămân normale, în general, datorită poziţiilor durabile de capital, precum şi unui număr redus de credite neperformante,” a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri