Nicolae Minea a ridicat luxul la rang de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri sibian a făcut dintr-un han lăsat în paragină un hotel de cinci stele în care vitraliile şi mobila stil reînvie atmosfera boemă de secol XIX. După ce a reuşit să se impună pe piaţa hotelurilor de lux din Sibiu, Nicolae Minea vrea să atace puternic Capitala.

Paris. Un restaurant în zona centrului Pompidou, începutul anilor '90. Dimineaţa, Nicolae Minea este îmbrăcat la costum, discută cu nişte clienţi. Seara, schimbă hainele şi spală vasele sau pe jos.

Aici începe povestea hotelierului sibian. Restaurantul îi aparţinea lui Nicolae Minea şi vărului său, iar cheltuielile erau prea ridicate pentru ce îşi puteau permite în acel moment.

„Acolo am învăţat că a fi patron nu înseamnă numai să te plimbi, mi-a prins bine Franţa. Trebuia să facem economie de undeva, iar eu şi nevasta mea puteam îndeplini sarcinile mai multor angajaţi, pentru că nu îmi permiteam să plătesc o armată”, îşi aduce aminte Nicolae Minea. Planul era să nu se mai întoarcă în România. Împreună cu nişte prieteni stabiliseră să se mute definitiv în Africa de Sud.
 
Materialele de calitate, reţeta succesului

A fost nevoit să se întoarcă în ţară, din cauza unor probleme în familie. Întors în Sibiu, Nicolae Minea s-a îndreptat spre domeniul pe care îl cunoştea cel mai bine, turismul, având experienţă în administrarea hotelurilor şi restaurantelor dinainte de 1989. A cumpărat Hanul Dumbrava, din Sibiu.

„Era o locaţie jalnică. La parter, nu existau geamuri, doar folii de plastic, camerele erau vechi şi aveau chiar şi opt paturi suprapuse, băile erau pe hol, bucătăria restaurantului funcţiona cu lemne, nu exista canalizare. Era clasificat la categoria confort trei. Mai jos de atât, nu există”, descrie omul de afaceri.

Hanul avea doar 20 de camere, iar prima investiţie a fost în legarea la sistemul de apă şi canalizare central şi amenajarea de toalete separate pentru fiecare cameră în parte. Lucrând efectiv zi şi noapte, pentru că nu mai dormea decât patru-cinci ore, Nicolae Minea a reuşit să schimbe faţa hanului într-un timp foarte scurt. Dar rămăsese o problemă destul de gravă: descrirea proprietăţii în Ghidul Michelin era: „a se evita cu desăvârşire”.

„Într-adevăr, la cum arăta înainte, chiar era de evitat”, glumeşte Minea. A luat iniţiativă, a sunat şi a cerut să fie schimbată clasificarea, pentru că a fost modernizat.

„Nu-i nicio problemă, vă costă 100.000 de dolari”, i s-a răspuns. Omul de afaceri a ales un drum mai rapid şi mult mai ieftin: a schimbat denumirea în Palace Resort. Vară, anul 2008. Nicolae Minea ne face turul hotelului său: marmură verde de Madagascar în băi, restaurante şi camere cu paturi în care, cu siguranţă, ar încăpea vreo patru persoane.

Aşa arată azi Palace Resort & Spa, după investiţii de 25 – 30 de milioane de euro. Hotelul este acum clasificat la cinci stele, iar proprietarul său spune că este cel mai luxos din România. De altfel, Minea are de gând să continue afacerile în domeniul hotelurilor de lux, fiind în tratative pentru a construi un astfel de hotel şi în Bucureşti.

Probleme cu concurenţa

Deşi hotelul său poate rivaliza fără probleme cu cele din lanţurile internaţionale, Nicolae Minea întâmpină probleme în a convinge clienţii de acest lucru. „Dacă cineva are un eveniment şi cere oferte, pe cine crezi că va alege: pe mine, Palace Resort, sau pe Marriott, de exemplu”, se întreabă omul de afaceri. De aceea, Minea se gândeşte şi la posibilitatea afilierii la un lanţ cunoscut.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite