Moody’s a retrogradat ratingul Croaţiei în categoria "gunoi", nerecomandată investiţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Croaţia traversează a doua recesiune din ultimii doi ani, în urma măsurilor de austeritate şi a scăderii investiţiilor FOTO ft.com
Croaţia traversează a doua recesiune din ultimii doi ani, în urma măsurilor de austeritate şi a scăderii investiţiilor FOTO ft.com

Moody’s a retrogradat astăzi ratingul Croaţiei de la nivelul Baa3 la Ba1, în categoria "junk" (“gunoi”) nerecomandată investiţiilor, din cauza stagnării redresării, lipsei de disciplină bugetară şi a vulnerabilităţii la şocurile externe a viitoarei membre a Uniunii Europene, transmite Bloomberg, citată de Mediafax.

Ratingul Croaţiei a fost adus la nivelul Ungariei şi Irlandei, potrivit Moody’s.

Agenţia a revizuit perspectiva ratingului Croaţiei de la negativă la stabilă, considerând că este puţin probabil ca poziţia finanţelor publice şi a datoriilor să se înrăutăţească în continuare.

Standard & Poor’s a retrogradat ratingul Croaţiei în catogoria "junk" în decembrie. Fitch Ratings a menţinut în noiembrie ratingul Croaţiei la BBB-, cel mai redus nivel din categoria recomandată investiţiilor.

"Capacitatea guvernului de a reechilibra economia prin exporturi este limitată. Aderarea la Uniunea Europeană în iulie 2013 este o evoluţie pozitivă, chiar dacă mediul economic european dificil şi inerţia guvernului în privinţa reformelor vor limita probabil beneficiile", se arată într-un comunicat al agenţiei.

Croaţia traversează a doua recesiune din ultimii doi ani, în urma măsurilor de austeritate şi a scăderii investiţiilor pe fondul crizei europene a datoriilor.

Guvernul a anticipat în decembrie că deficitul bugetar din acest an va atinge 3,1% din PIB, din cauza serviciului datoriilor şi a contribuţiei la bugetul UE. Guvernul prognozează pentru 2013 o creştere economică de 1,8%, în timp ce FMI anticipează un avans de numai 0,75%, după o contracţie de 1,5% în 2012.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite