Moldova este interesată de preţuri stabile la gazul rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spinu, în materie de aprovizionare cu gaze, guvernul urmăreşte stabilitatea şi diversificarea aprovizionărilor.

Moldova este interesată de revizuirea contractului cu Gazprom şi de preţuri mai stabile la gaze. Aşa a declarat viceprim-ministrul şi ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale Andrei Spinu, într-un interviu pentru Jurnal TV .

„Vrem să înţelegem dacă este posibil să revizuim condiţiile de plată prin negocieri, întrucât ei sunt cei care ne creează probleme în acest contract [cu Gazprom]. <...> Într-o situaţie în care ar exista un tarif stabil, iar preţul gazului nu s-ar schimba de la o săptămână la o săptămână, am fi avut mai puţine probleme cu plata”, a spus Spinu.

Potrivit acestuia, viziunea guvernului cu privire la problema aprovizionării cu gaz este să lupte pentru stabilitate şi diversificare a aprovizionărilor. În acelaşi timp, el a precizat că gazul rusesc este foarte competitiv şi că Moldova nu îl va refuza.

În 2021, în contractul dintre Moldovagaz şi Gazprom a fost modificată formula de determinare a preţului de achiziţie, care a început să ţină cont de situaţia actuală de pe piaţa spot. Chişinăul credea că acest lucru va permite republicii să economisească mai mult, dar situaţia de pe piaţă s-a schimbat dramatic.

În octombrie anul trecut, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de cinci ani, condiţia importantă a acestuia fiind plata integrală a livrărilor curente. Totodată, din cauza creşterii puternice a preţurilor la gaze şi a dorinţei autorităţilor de a menţine tarifele pentru populaţie, Moldovagaz a amânat plăţile de mai multe ori şi a primit un avertisment de la Gazprom. În această situaţie a fost necesară intervenţia guvernului şi introducerea stării de urgenţă în Republica Moldova.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite