Mişu Negriţoiu, şeful ASF: Unele companii de asigurări pur şi simplu nu vor să vândă poliţe RCA, de aceea afişează tarife foarte mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţele mari de preţuri între poliţele de răspundere civilă auto (RCA) vândute pe piaţa românească de diferiţi asiguratori, chiar şi de 1000%, se explică prin gradul mai scăzut de maturitate al pieţei şi prin faptul că unele firme de asigurare nu vor să vândă, de fapt, poliţe RCA şi afişează tarife exagerate, a declarat joi Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe piaţa românească există diferenţe şi de zece ori între preţurile practicate între poliţele RCA, în timp ce pe pieţele mature din vestul Europei diferenţele maxime sunt de 20-30%, potrivit datelor din piaţă.

„Unii asiguratori nu vor, de fapt, să vândă poliţe RCA, şi atunci vin pe piaţă cu nişte preţuri foarte mari“, a declarat Negriţoiu.

Între piaţa României şi una foarte dezvoltată, precum cea din Germania, este o diferenţă de peste 20 de ani şi mai sunt multe de făcut până când va fi atins un grad mai mare de stabilitate şi maturitate, consideră şeful ASF.

Ritmul accelerat cu care au crescut preţurile la RCA pe piaţa românească în ultimul an, cu până la 300%, a creat nemulţumire în special în rândul transportatorilor.

Recent, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una dintre cele mai mari patronate ale transportatorilor rutieri, a solicitat Guvernului să instituie, pentru o perioadă de până la trei ani, un control al preţurilor în domeniul asigurării autovehiculelor.

Măsura este permisă de Legea Concurenţei în anumite situaţii excepţionale, iar transportatorii au motivat solicitarea prin faptul că pe piaţa asigurărilor RCA nu mai există o concurenţă reală.

În prezent, doar nouă firme de asigurare mai vând poliţe RCA în România, după ce fostul lider al pieţei, Astra Asigurări, a intrat în faliment.

Dintre jucătorii rămaşi pe piaţă, două companii - Euroins şi City Insurance - sunt în procedură de redresare financiară instituită de către ASF, iar o altă firmă de asigurări - Carpatica Asig - este în rezoluţie, o situaţie similară insolvenţei.

Cele trei firme practică, în general, cele mai mici tarife la poliţele RCA.

Pe piaţa RCA mai activează şi Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom-Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite