Miliardarul Klaus Jacobs donează 200 milioane de euro
0Unde se duc aceşti bani? Către o instituţie particulară de învăţământ din Germania, Universitatea Internaţională din Bremen. Donaţia miliardarului elveţian Klaus Jacobs devine astfel cea
Unde se duc aceşti bani? Către o instituţie particulară de învăţământ din Germania, Universitatea Internaţională din Bremen. Donaţia miliardarului elveţian Klaus Jacobs devine astfel cea mai mare donaţie făcută vreodată unei şcoli din Germania.
Jacobs, în vârstă de 69 de ani, este preşedintele Consiliului director al Adecco, cea mai mare companie de resurse umane din lume. El a declarat pentru "Financial Times" că vrea, ca prin gestul său, să servească drept exemplu pentru comunitatea oamenilor de afaceri germani care nu sunt prea filantropi. "Germania a trăit mai mult de 50 de ani de pace, ţara este bogată, şi nu găsesc nicio scuză companiilor germane care nu fac mai mult pentru educaţie şi cercetare, aşa cum se întâmplă în multe alte ţări". Potrivit lui Klaus Jacobs, companiile germane sunt "alarmant de rezervate" când vine vorba de sponsorizarea educaţiei din ţara lor. Spre deosebire de Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, în Germania, donaţiile consistente ale unor oameni de afaceri foarte bogaţi sunt extrem de rar întâlnite. "Ce se întâmplă în Marea Britanie ar trebui să se întâmple şi în Germania", a spus Jacobs. Klaus Jacobs, care s-a născut în Germania, dar locuieşte în apropiere de Cambridge, în estul Angliei, a spus că Universitatea Internaţională din Bremen îşi va schimba acum numele în "Universitatea Internaţională Jacobs din Bremen", dar a adăugat că nu va interveni în definirea priorităţilor academice ale instituţiei.
Potrivit revistei de afaceri "Bilanz", din Elveţia, averea lui Jacobs, în care este inclusă şi fundaţia nonprofit, ale cărei baze le-a pus în 1988, se ridică la 2-3 miliarde de franci elveţieni. Donaţia făcută acum de miliardar vine după anunţul de luna trecută, potrivit căruia trei universităţi publice de elită din Germania vor primi, fiecare, câte 100 milioane de euro în decursul următorilor cinci ani.
Universităţile germane se plâng adesea de lipsa fondurilor, iar donaţia aceasta va aduce şi o recunoaştere a rolului pe care mediul de afaceri îl poate avea în promovarea educaţiei superioare. Cea mai mare donaţie privată către o singură universitate germană fusese de 40 milioane de euro. Donaţia lui Jacobs, 200 milioane de euro, va fi făcută prin intermediul unei fundaţii, în două etape. În următorii cinci ani, universitatea va primi 75 milioane de euro, urmând ca restul contribuţiei, de 125 milioane de euro, să fie trecut în fondul universităţii până în 2011.
Universitatea Internaţională din Bremen a fost fondată în 1999 şi a fost prima mare universitate privată cu campus din Germania. A întâmpinat însă probleme financiare mari, întrucât, din capitalul iniţial necesar, de 250 milioane de euro, nu a reuşit să strângă decât în jur de 70 milioane de euro. (Alexandra Diaconu)