Sănătatea, domeniul prioritar pentru investiţiile BEI. Cum vor fi folosite fondurile acordate României

Sănătatea, domeniul prioritar pentru investiţiile BEI. Cum vor fi folosite fondurile acordate României

Foto: Ministerul Finantelor

Serviciile medicale spitaliceşti şi tratamentele medicale specializate pentru 3,2 milioane de oameni din nord-estul României vor fi transformate de noul sprijin financiar în valoare de 250 milioane de euro, acordat de Banca Europeană de Investiţii pentru construirea unui nou spital regional în al doilea oraş ca mărime al ţării, Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Noul împrumut acordat pe o perioadă de 27 de ani reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România. 
 
Potrivit reprezentanţilor BEI, în următoarele luni, se aşteaptă aprobarea şi a altor investiţii în spitalele româneşti. 
 
“Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operaţional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depăşind lacunele critice din sector şi aducând o contribuţie pe termen lung asupra sănătăţii populaţiei. Investiţiile în sistemul de sănătate sunt investiţii în oameni, iar noua finanţare din partea BEI, în valoare de 250 milioane euro, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iaşi, care va conduce la îmbunătăţirea asistenţei medicale în nord-estul României şi va dezvolta educaţia medicală în Iaşi.
 
 În calitate de ministru al finanţelor, susţin cu tărie investiţiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic şi consultativ acordat de Banca Europeană de Investiţii va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, şi va oferi certitudinea că investiţiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul şi experienţa vastă a BEI, care susţin investiţiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanţelor din România şi Guvernator al Băncii Europene de Investiţii.
 
„Noul obiectiv va facilita accesul pacienţilor la tratamente de specialitate şi va aduce beneficii şi educaţiei medicale pentru generaţiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, responsabil de operaţiunile de creditare în România.

Acces mai bun la servicii medicale de calitate

Conform sursei citate, noul sprijin BEI va spori calitatea şi eficienţa tratamentelor medicale acute, secundare şi terţiare din nord-estul României, folosind cea mai recentă tehnologie şi know-how în domeniu. 
 
Noul spital va ajuta şi sistemul public de sănătate să facă faţă mai bine  pandemiei de COVID-19 şi să fie mai pregătit în cazul unor viitoare pandemii. 
 
Construcţia cu 850 de paturi va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Grigore Popa din Iaşi.   
 
Noul spital cu şapte etaje va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.
 
BEI evaluează în prezent o posibilă finanţare a altor două spitale regionale din România, în Cluj şi Craiova. 
 
Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanţări noi în valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investiţiile în învăţământul superior, distribuţia apei, eficienţa energetică şi investiţii din sectorul privat din toată România. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările