Cum poţi cumpăra o casă pentru care să plăteşti rate peste trei ani. Care sunt reducerile de dobândă de care poţi beneficia

Cum poţi cumpăra o casă pentru care să plăteşti rate peste trei ani. Care sunt reducerile de dobândă de care poţi beneficia

Românii care-şi doresc să achiziţioneze o locuinţă, dar nu au deocamdată banii necesari plăţii ratelor, pot cere acordarea unei perioade de graţie de maximum trei ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura este prevăzută în proiectul de OUG privind implementarea programului "O familie, o casă", care va înlocui programul Prima Casă cu o variantă ce ar aduce o reducere a costurilor de finanţare la cumpărarea de locuinţe.
 
Potrivit proiectului, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, cei ce vor cumpăra o locuinţă vor putea cere, pentru o perioadă, amânarea plăţii ratelor. 
 
“La cererea beneficiarului, finanţatorii acordă prin contractul de credit o perioadă de graţie la rambursarea capitalului”, se precizează în proiectul de act normativ.
 
Perioada de graţie nu poate fi însă mai mare de trei ani, iar perioada de creditare (la care se adaugă şi perioada de graţie) nu va putea depăşi 20 de ani.
 
Prin intermediul programului O familie, o casă vor putea fi cumpărate locuinţe noi (cu o vechime de până la cinci ani), atâta timp cât au suprafeţe cuprinse între 50 şi 100 mp şi cel puţin două camere.
 
Cei ce vor dori să-şi cumpere o locuinţă prin noul program de finanţare vor putea primi un credit de până la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins între 5 şi 10% din valoarea locuinţei.
 
Reduceri pentru dobânzi
 
Potrivit actului normativ, anumite categorii de solicitanţi pot beneficia de reduceri ale dobânzilor. Astfel, rata dobânzii creditului poate fi redusă cu 2,6 puncte, pe toata durata Programului, pentru beneficiarii eligibili care au venituri nete lunare pentru anul 2019 mai mici de 6.000 lei individual, de 7.000 lei pentru o familie formată din doi adulţi sau un beneficiar care este asistent maternal pentru un copil, de 8.000 lei pentru o familie cu un copil şi de 9.000 lei pentru o familie cu doi sau mai mulţi copii. 
 
Începând cu anul 2020 veniturile valabile pentru acordarea subvenţiei se actualizează anual cu rata medie a inflaţiei pentru anul anterior şi se publică pe pagina de internet a CNSP. Mecanismul de subventionare a dobânzii se va realiza prin intermediul declaraţiei fiscale lunare a angajatorului beneficiarului şi este valabil pe perioada în care beneficiarul se încadrează în veniturile menţionate anterior.
 
Rata dobânzii creditului garantat se va reduce cu 1 punct pentru beneficiarii eligibili care au un copil sau sunt asistenţi maternali pentru un copil şi cu 2 puncte procentuale pentru cei care au doi sau mai mulţi copii sau sunt asistenţi maternali pentru doi sau mai mulţi copii, cu vârsta de până la 18 ani sau de până la 26 de ani dacă urmează o formă de învăţământ de lungă durată.
 
Proiectul de act normativ mai prevede reducerea cu 1 punct procentul a ratei dobânzii creditului garantat pentru beneficiarii eligibili care sunt încadraţi sau au în familie persoane încadrate cu un grad de handicap grav. Reducerea cumulată pentru un contract de credit nu poate depăşi 4,6 puncte procentuale.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările