Care sunt condiţiile pe care trebuie să le respecte tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă ANL în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii care vor să-şi cumpere o locuinţă ANL prin plata unor rate lunare cor putea plăti într-un interval maxim cuprins între 15 şi 25 de ani, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a apartamentului, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre, unele modificări şi completări la normele metodologice de punere în aplicare a Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, permiţând astfel vânzarea în rate a locuinţelor ANL pentru tineri.

Ministerul Dezvoltării Regionale a precizat vineri, că potrivit noilor prevederi, în cazul achiziţionării locuinţei cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum şi comisionul de 1% la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei în rate lunare.

Ratele lunare se pot plăti în maximum 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 80%-100% salariul mediu brut pe economie, în maxim 20 ani, în cazul în care acelaşi venit depăşeşte cu 50%-80% salariul mediu brut pe economie şi în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

Venitul mediu pe membru de familie se stabileşte raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Naţional de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.

Rata dobânzii de referinţă (rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR) este cea valabilă la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului.

Totodată, Ministerul Dezvoltăă Regionale precizează că miercuri a fost emis Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 1391/2014, care stabileşte, conform metodologiei de calcul în vigoare, că valoarea de înlocuire pentru anul 2014 este de 328 euro pe metru pătrat.

Valoarea de înlocuire se stabileşte anual şi stă la baza calculării valorii de vânzare a locuinţelor construite de ANL prin programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii“, conform prevederilor Legii nr. 152/1998, privind înfiinţarea ANL, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, valoarea de vânzare a locuinţelor reprezintă valoarea de înlocuire pe metru pătrat multiplicată cu suprafaţa construită efectivă a fiecărei locuinţe, inclusiv cotele indivize aferente fiecărei locuinţe, diminuată cu amortizarea calculată în conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind reevaluarea şi amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituţiilor publice. 

La valoarea de vânzare se adaugă un comision de 1% pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de autorităţile publice locale, care au competenţele legale în stabilirea preţului şi în vânzarea locuinţelor către chiriaşi. 

Programul „Locuinţe pentru tineri destinate închirierii“ a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia ANL de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă.

Locuinţele ANL pot fi achiziţionate, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin programul „Prima Casă“  sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.


Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/locuin-e-anl" target="_blank">View the story "Locuinţe ANL " on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite