Guvernul a plătit dobânzi record de 8,6 mld. lei pentru datoria publică în primul semestru. Îndatorarea a scăzut în iunie, dar în iulie va sări, probabil, de 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani

Guvernul a plătit în prima jumătate a anului dobânzi record de 8,6 miliarde de lei, în contextul în care şi datoria publică a explodat anul trecut, cu un deficit bugetar de 102 miliarde de lei, iar statul continuă şi în acest an cu un deficit foarte ridicat, care ar ajunge de la 80 miliarde lei la aproape 83 miliarde lei în urma rectificării bugetare, şi face în continuare planuri pentru cheltuieli, anunţă Profit.ro.

Pentru întreg anul, cheltuielile cu dobânzile şi comisioanele pentru datoria publică guvernamentală sunt estimate la 16,63 miliarde lei, o sumă record. În primele şase luni ale anului trecut, dobânzile s-au ridicat la 8,35 miliarde de lei, iar pentru întreg anul 2020 la 13,9 miliarde lei. Veniturile bugetului în primele şase luni ale acestui an au fost de 176,38 miliarde lei, iar cheltuielile de 210,19 miliarde lei, rezultând un deficit de 33,8 miliarde lei.


Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor şi citate de Profit.ro, nivelul îndatorării statului s-a situat la 49,5% din PIB în luna iunie, în scădere uşoară de la 49,7% în luna mai.

Pragul de 50% a fost, probabil, depăşit în luna iulie, lună pentru care ministerul nu a publicat date, după ce statul a împrumutat la începutul lunii 3,5 miliarde de euro (17,2 miliarde lei) de pe piaţa externă. Ieşirea pe piaţa externă a fost motivată şi de nevoia de a-şi acoperi necesarul de finanţare în contextul unor luni în care a împrumutat mai greu de pe piaţa internă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite