Grindeanu: TAROM va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană

0
Publicat:

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că TAROM va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană, semnalele în acest sens fiind pozitive.

Avion Tarom în timp ce decolează
TAROM va primi un ajutor de peste 80 de milioane de euro de la Comisia Europeană

"Aici vorbim de acel plan acceptat de Comisia Europeană de restructurare a TAROM-ului. Chiar zilele trecute am avut o discuţie cu domnul cu Bogdan Chiriţoiu de la Consiliul Concurenţei, au fost colegi de-ai mei la Comisie săptămâna trecută, toate semnalele sunt pozitive că vom primit acest ajutor de la Comisia Europeană pentru TAROM, ajutor substanţial. Pe baza acestui ajutor, vom merge înainte, odată cu primirea acestor bani. Cred că sunt 80 şi ceva de milioane de euro pe care îi vom primi. Eu sper să mergem pe linia asumată, aceea de a transforma această companie într-o companie solidă economic. Primul pas este să primim ajutor de la Comisie pe care, de această dată, nu avem niciun fel de motive să nu îl primim, îndeplinim toate criteriile", a afirmat Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 2 Ploieşti-Buzău (loturile 1 şi 2). 

TAROM a câștigat procesul cu Wizz Air la CJUE

Luna trecută, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins recursul formulat de Wizz Air cu privire la ajutorul pentru salvare acordat TAROM constatând că ajutorul de 36,66 milioane de euro este compatibil cu dreptul Uniunii.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins, joi, recursul formulat de Wizz Air cu privire la ajutorul pentru salvare acordat companiei aeriene TAROM de statul român, apreciind că acest ajutor, în valoare de 36,6 milioane de de euro, este compatibil cu dreptul Uniunii Europene, se arată într-un comunicat de presă.

În luna februarie 2020, România a notificat Comisiei Europene un ajutor pentru salvare, constând într-un împrumut de aproximativ 36.660.000 de euro, pe care intenţiona să îl acorde companiei aeriene române TAROM. Prin decizia din 24 februarie 2020, Comisia a calificat această subvenţie drept ajutor de stat compatibil cu piaţa internă.

Cu toate acestea, compania aeriană ungară Wizz Air a atacat această decizie la Tribunalul Uniunii Europene.

Prin Hotărârea din 4 mai 2022, Tribunalul a respins această acţiune. Potrivit Tribunalului, ajutorul în discuţie este compatibil cu piaţa internă, întrucât urmăreşte să prevină o dificultate socială sau o disfuncţionalitate a pieţei pe care ar putea să o cauzeze o întrerupere a serviciilor TAROM pentru conectivitatea regiunilor României.

În replică, Wizz Air a declarat recurs împotriva Hotărârii Tribunalului în faţa Curţii de Justiţie, care l-a respins joi în totalitate şi confirmă astfel hotărârea Tribunalului.

"Curtea reafirmă că dimensiunea relativ limitată a pieţei relevante nu se opune ca un serviciu furnizat pe această piaţă să poată fi calificat drept important, astfel încât întreruperea sa ar risca să genereze o dificultate socială gravă sau să constituie o disfuncţionalitate a pieţei. Această situaţie se regăseşte în cazul unei încetări a activităţii TAROM: ar aduce prejudicii conectivităţii regiunilor României deservite exclusiv de această companie, precum şi situaţiei lor economice. În consecinţă, Comisia nu era obligată să ţină seama de dimensiunea pieţei pe care operează TAROM sau de cota pe care o deţine pentru a aprecia dacă există un risc de întrerupere a unui serviciu important pentru societatea română", se precizează în decizia CJUE.

CJUE a respins, de asemenea, argumentele Wizz Air privind ipoteza înlocuirii TAROM de către concurenţii săi pe rutele interne operate exclusiv de această companie, punerea la dispoziţie repetată a unor subvenţii de stat în favoarea TAROM, precum şi toate celelalte motive de drept invocate de Wizz Air.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite