Grecii îşi amanetează iahturile şi maşinile din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară care a îngenuncheat Grecia a extins fenomenul amanetării, de la bunuri şi bijuterii, la iahturi şi maşini, pe care grecii au puţine şanse să le mai răscumpere, motiv pentru care ajung, în cele din urmă, în ţări precum Germania, scrie cotidianul elen Kathimerini, citat de Mediafax.

Pe site-urile de socializare, grecii îşi varsă amarul şi povestesc cum sunt nevoiţi să apeleze la măsuri disperate pentru a face rost de bani pentru a-şi plăti facturile.

"M-am întâlnit cu un prieten şomer şi l-am întrebat cum se descurcă. «Mi-am vândut cruciuliţa de la botez şi acum mă descurc»", este una dintre relatările de pe Twitter.

Dezvoltarea afacerii amaneturilor din Grecia a început anul trecut, odată cu declanşarea crizei datoriilor, însă schimbările au fost destul de mari în ultimul an.

"La începutul crizei, oamenii îşi amanetau bunurile cu speranţa că le vor recupera mai târziu. Acum, însă, nu mai cred că vor face rost de bani pentru a le răscumpăra", a spus proprietarul unui amanet.

Cum tot mai mulţi greci îşi amanetează bunurile, piaţa se dezvoltă, notează Kathimerini, şi zeci de noi magazine sunt deschise în întreaga ţară. Pe multe din arterele comerciale ale marilor oraşe, singurele magazine cărora afacerile le merg bine sunt amaneturile.

"În urmă cu doi ani, în zonă erau cinci amaneturi, iar acum sunt 25", a spus proprietarul unui astfel de magazin din Piaţa Syntagma, în centrul Atenei.

Grecii au ajuns să amaneteze maşini de lux, bărci sau chiar camioane în încercarea de a face rost de bani.

Majoritatea celor care amanetează astfel de bunuri nu le mai pot întreţine, iar banii obţinuţi sunt folosiţi pentru plata de ipoteci, impozite sau contribuţii la asigurări sociale.

Pentru circa 10% din clienţii firmei de amanet Auto Credit, despărţirea de bunuri este definitivă, întrucât nu mai pot face rost de bani pentru a le recupera.

Auto Credit a început chiar vânzarea de maşini în Germania. Compania are în prezent 60 de maşini, 30 de iahturi şi peste 15 camioane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite