Germania se pregăteşte de o potenţială raţionalizare a consumului de gaze. Prima etapă a planului de urgenţă este „avertizarea timpurie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gaz gaze energei conducte gazoduct foto shutterstock

Germania se pregăteşte de o potenţială raţionalizare a consumului de gaze, aceasta fiind ultima etapă a Planului de urgenţă pentru aprovizionarea cu gaze, măsură luată în contextul ameninţărilor Kremlinului că va sista livrările dacă gazele nu sunt plătite în ruble.

Germania a activat, miercuri, ”avertizarea timpurie”, prima etapă din planul de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, un plan conceput pentru a reduce riscul întreruperii sau opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia, relatează EurActiv şi Reuters.

Anunţul este cel mai clar semn că Uniunea Europeană se pregăteşte pentru întreruperea aprovizionării cu gaze după ce a impus sancţiuni fără precedent Rusiei în urma invaziei ruse în Ucraina. De asemenea, Moscova intenţionează să introducă un nou mecanism de plată a livrărilor de gaze în ruble.

Cererea a fost respinsă de naţiunile G7, inclusiv Germania, şi a stârnit temeri că livrările cu gaze ar putea fi sistate.

Conform planului de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, avertizarea timpurie este prima dintre cele trei etape ale planului şi nu implică intervenţia statului pentru raţionalizarea gazului, măsură care este luată în calcul abia în ultima etapă.

Marile grupuri industriale au primit deja scrisori de la operatorii de reţea în care le cer să-şi contureze nevoile energetice în aşteptarea unor eventuale lipsuri, spun trei surse pentru FT. Două companii industriale cu fabrici în estul şi sud-estul Germaniei au declarat pentru Financial Times că au fost avertizate de furnizorii lor locali că livrările de gaze ar putea fi reduse până la sfârşitul anului.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a îndemnat consumatorii şi companiile să reducă consumul, spunând că ”fiecare kilowatt-oră contează”.

Pregătiţi-vă pentru ”toate scenariile”

Livrările de gaze sunt în siguranţă în prezent, iar Germania monitorizează îndeaproape fluxurile de aprovizionare cu operatorii de pe piaţă, a mai spus Habeck.

”Cu toate acestea, trebuie să sporim măsurile de precauţie să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei (...) După activarea nivelului de avertizare timpurie, s-a reunit o echipă de criză”, a continuat oficialul german.

55% din importurile de gaze ale Germaniei au fost asigurate de Rusia în 2021. Deşi această cifră a scăzut la 40% în primul trimestru al anului 2022, Habeck a spus că Germania nu va obţine independenţa deplină faţă de livrările de gaze ruseşti înainte de jumătatea anului 2024.

Echipa de criză, care include membri ai Ministerului Economiei, autorităţii germane de reglementare a reţelei, operatori de reţea şi reprezentanţi ai celor 16 state federale ale Germaniei, va monitoriza îndeaproape situaţia ”să poată fi luate măsuri suplimentare pentru intensificarea securităţii aprovizionării – dacă este necesar”, a mai precizat Habeck.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite