Fiscul renunţă la colectarea datelor privind tranzacţiile cu cardul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, joi seară, că proiectul de act normativ care prevedea acces nelimitat al Fiscului la toate plăţile cu cardul va fi modificat, astfel încât să nu mai fie solicitate informaţii precum codul de autorizare a plãţii, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deţinãtorului unui card în cazul plăţilor cu cardul la POS-urile comercianţilor.

Anunţul vine după ce Ministerul Finanţelor a anunţat joi dimineaţă că, în urma consultărilor cu reprezentanţii băncilor, a modificat proiectul de act normativ, eliminând unele date precum numărul cardului bancar, însă a sugerat că nu renunţă la măsură. 

Acum, ANAF susţine că nu este nevoie de datele prevăzute în proiectul iniţial. 

„Având în vedere inexistenţa vreunui interes instituţional vizavi de datele personale, în proiect se va înlocui solicitarea de raportare a unor informaţii precum codul de autorizare a plãţii, numãrul de card sau detaliile privind identitatea deţinãtorului unui card, cu solicitarea comunicãrii detaliilor (datã, valoare şi cont) tranzacţiilor realizate prin intermediul POS“, se arată într-un comunicat transmis joi seară presei. 

Măsura este propusă în cadrul proiectului de conectare a tuturor caselor de marcat ale firmelor la sistemul informatic al Fiscului, fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat în 12 iulie de către Ministerul Finanţelor.

Organizaţia pentru protecţia drepturilor omului APADOR-CH a cerut, joi, Guvernului, să retragă proiectul de hotărâre de Guvern în cauză, acuzând că „ANAF-ul şi Ministerul de Finanţe vor să fie mai «tari» decât procurorii (care au, totuşi, nevoie de autorizaţie de la judecător pentru intruziunile grave în viaţa privată), aceste structuri fiscale doresc să se situeze deasupra Constituţiei şi Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO)“. 

APADOR-CH arăta că „datele privind operaţiunile efectuate de către deţinătorul unui card sunt date cu caracter personal, potrivit art. 3 lit. a din Legea nr. 677/2001 şi fac parte integrantă din ceea ce înseamnă viaţa privată a persoanei“, iar „dreptul la viaţa privată este prevăzut în art. 26 din Constituţie şi în art. 8 din CEDO“. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite