Electrica cumpără participaţiile pe care le deţine Fondul Proprietatea în companie

0
0
Fondul Proprietatea

Electrica va cumpăra de la Fondul Proprietatea întreaga participaţie deţinută de Fond la capitalul social al filialelor Electrica, urmând ca sarcina încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni să fie dusă la îndeplinire de către organele competente ale societăţii. Preţul global al tranzacţiei este de 752 milioane lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de companiei, 209, 74 milioane lei vor fi achitaţi pentru aproape 22% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A.; 201,7 milioane lei pentru 22% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord S.A.; 173,5 milioane lei pentru aproape 22% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud S.A.; şi 167 milioane lei pentru 22% din capitalul social al Electrica Furnizare S.A.

„Preţul tranzacţiei este fundamentat de concluziile raportulului de evaluare emis de o companie de consultanţă cu echipa de evaluatori autorizaţi ANEVAR şi validat de o opinie de preţ echitabil emisă de o instituţie financiară. Finalizarea tranzacţiei determină un nivel al Ratei Interne de Rentabilitate (RIR) estimat de 15%, conform analizei de oportunitate realizată de un consultant în afaceri din Big4, ceea ce reprezintă cel mai bun plasament posibil în condiţiile pieţei actuale şi la un nivel de risc comparabil”, a informat Electrica.

Achiziţia nu afectează dividendele

   

Potrivit Electrica, tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97,97 milioane lei. 

Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368, 15 milioane lei. Finalizarea tranzacţiei implică creşterea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale, a informat compania.

„După câţiva ani de negocieri, acţionarii companiei au aprobat astăzi, cu largă majoritate, achiziţia participaţiilor deţinute de Fondul Proprietatea în filialele Electrica. Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor”, a declarat Cătălin Stancu, director general al Electrica SA.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri