Dristor, 11 apartamente noi la hectar în 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accesul rapid la două magistrale de metrou a transformat cartierul bucureştean într-o locaţie căutată. Totalul de locuinţe noi de aici depăşeşte 1.100 de unităţi Locuintele vechi,

Accesul rapid la două magistrale de metrou a transformat cartierul bucureştean într-o locaţie căutată. Totalul de locuinţe noi de aici depăşeşte 1.100 de unităţi

Locuintele vechi, cautate de investitori

Cartierul are o identitate puternică, deşi este unul dintre cele mai mici ca întindere din Bucureşti. Fosta poartă de sud a Capitalei este tranzitată şi astăzi de oameni şi mărfuri, pentru că pe aici se iese din oraş spre Autostrada Soarelui.

New Town Residence este situat pe strada care dă numele cartierului. Ansamblul conţine un număr de 651 de apartamente ce vor fi finalizate în două faze. Astfel, 316 unităţi locative vor fi gata la "roșu" în decembrie 2008, iar restul de 335 vor fi finalizate în septembrie 2009. Sunt disponibile spre vânzare garsoniere şi apartamente de două-cinci camere.

Suprafeţele construite variază între 58 de metri pătraţi pentru o garsonieră şi 200 de metri pătraţi la apartamentele de cinci camere. Preţul unui metru pătrat construit începe de la 1.547 de euro, cu TVA inclus.

PRETURI ȘI DOTARI

Reprezentanţii Atisreal, companie imobiliară ce promovează proiectul, spun că în preţ intră finisajele, mobilierul de bucătărie, aparatele electrocasnice precum aragaz cu cuptor, hotă, maşină de spălat vase şi maşină de spălat rufe, dar şi centrala termică şi aerul condiţionat.

Un alt proiect din zonă, In City Residences este situat pe calea Dudești, la limita vestică a cartierului. Complexul cu termen de finalizare 2009 este format din patru blocuri cu 17 etaje şi va include 502 apartamente, variind de la garsoniere şi apartamente cu două, trei sau patru camere până la triplexuri tip penthouse, cu trei până la cinci camere. Apartamentele de trei camere oferă suprafeţe între 107 şi 143 metri pătraţi construiţi.

"Aria construită a acestui complex rezidenţial va fi de 92.000 de metri pătraţi şi va fi realizată printr-o investiţie de 68 de milioane euro", a declarat Ibrahim Paksoy, CEO Anchor Grup, la lansarea show-room-ului de prezentare.

Preţul mediu pe metrul pătrat este de 2.344 de euro cu TVA şi include finisaje, mobilier de bucătărie şi baie, electrocasnice (plită, cuptor, hotă) şi unităţi de aer condiţionat. Ansamblul va oferi rezidenţilor săi, conform reprezentanţilor companiei, facilităţi precum centru de fitness, piscină acoperită, salon de înfrumuseţare, farmacie şi spaţii de joacă. În Dristor sunt disponibile spre vânzare şi vile nou construite.

Acestea nu se vând însă într-un ritm foarte susţinut. "Anul trecut, cele mai multe vile noi s-au vândut în stadiu de proiect, urmând ca finisajele să fie negociate ulterior.

Ca exemplu de preţ, o vilă nouă în arie de 150 - 180 de metri pătraţi construiţi, parte a unui duplex P+1+mansardă, costă între 250.000 şi 280.000 de euro, la semiroşu, adică cu tencuială, şapă, instalaţiile sanitare şi electrice montate", explică Armando Stămulescu, consilier imobiliar la Rasig Group.

MOD DE CONTRACTARE

New Town Residences oferă un discount de 4% celor care plătesc suma integral la început. Mai există alte două variante de plată, ambele presupunând plata unui avans de 25% la semnarea antecontractului.

În continuare se pot plăti două tranşe de 35% la roşu şi 40% la predarea apartamentului sau o singură tranşă de 75% la predare. InCity Residences oferă opţiuni variate de cumpărare a apartamentelor. Astfel, acestea se pot cumpăra prin rate la dezvoltator, credit ipotecar sau plată cash.

Ce mai poţi alege?

LOCUINŢE VECHI

Dristorul este foarte căutat de cei care doresc să cumpere o locuinţă, pentru că are acces la multe mijloace de transport în comun.

Blocurile vechi de aici se împart, din perspectivă imobiliară, în trei categorii, în funcţie de anul de construcţie: înainte de 1975, anii '80 şi cele începute în `88 şi finalizate în 1990. Preţurile şi suprafeţele diferă în funcţie de acest criteriu.

"O garsonieră într-un bloc construit înainte de cutremurul din 1977 costă, în medie, 70.000 de euro, la o suprafaţă construită de 30-34 de metri pătraţi.

Dacă vorbim de o construcţie mai nouă, media este de 75.000 - 78.000 de euro, și acestea sunt preţuri de tranzacţionare.

Proprietarii cer şi 80.000 de euro la garsonierele cu îmbunătăţiri substanţiale şi cu arhitectură diferită de standard. Suprafeţele în blocurile construite mai târziu, în anii '80-'90, sunt mai mari, la garsoniere de pildă pot atinge şi 42 de metri pătraţi", spune Armando Stămulescu. Dristorul este căutat şi de un alt tip de investitori.

"Sunt anumiţi cumpărători care sunt comozi şi preferă să cumpere o locuinţă utilată cu electrocasnice de ultimă generaţie, pentru a nu mai avea bătăi de cap ulterior. Vânzătorii sunt investitori care fac acest lucru de câţiva ani de zile. Ei cumpără, investesc o sumă de bani în renovare şi utilare şi le revând", explică Stămulescu.

La apartamentele de două camere preţurile variază între 95.000 şi 100.000 de euro, la suprafeţe în jur de 50 de metri pătraţi pentru cele construite înainte de anii '80 şi 58 de metri pătraţi pentru cele ridicate mai târziu.

Trei camere costă între 115.000 şi 125.000 de euro, în funcţie de locaţie, etaj şi situare în plan stradal sau secund. Ariile sunt cuprinse între 65 şi 70 de metri pătraţi pentru clădirile construite înainte de anii '80 şi între 74 şi 78 de metri pătraţi la cele ridicate în al optulea deceniu al secolului trecut.

În Dristor există şi blocuri care au fost construite de particulari, persoane fizice sau juridice, în anii 2000. Apartamentele de aici au suprafeţe sensibil mai mari decât cele din blocurile "comuniste", în jur de 64 de metri pătrați la două camere. Aceste clădiri nu au un regim de înălţime mai mare de P+6 şi conţin în general apartamente de două şi trei camere. Un apartament de trei camere într-o astfel de construcţie costă maximum 150.000 de euro.

Povestea cartierului tău

Actuala stradă a Dristorului este tot ce a mai rămas din vechea cale omonimă.

Pe aici se ieşea din capitală spre oraşul bulgăresc Silistra, localitate înfiinţată de romani sub numele Durostorum. Numele a suferit modificări de-a lungul timpului, devenind Drastar în limba bulgară şi Dârstor în româneşte. Numele cartierului actual, Dristor, este varianta modernă a numelui antic.

Vizavi de McDonald's-ul de pe Mihai Bravu se află Dristor Kebab, o locaţie cunoscută în întreaga Capitală pentru delicioasele preparate culinare cu specific arăbesc. Alăturarea celor două fast-food-uri îi face pe unii locuitori ai cartierului să spună că Dristorul este, din punct de vedere culinar, un teren de luptă arabo-american.

Cert este că numărul mare de clienţi a făcut ca Dristor Kebab să evolueze în ultimii ani de la un simplu chioşc unde se vindea shaorma la un fast-food în toată regula, care onorează şi comenzi la domiciliu prin intermediul site-ului propriu.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite