Cum au evoluat companiile din Top 500 ECE pe durata pandemiei. Pe primele trei locuri sunt Polonia, Cehia şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Al 13-lea studiu Top 500 ECE face o analiză a activităţii economice a regiunii pentru anul 2020 şi trasează principalele tendinţe regionale. Mai mult, studiul descrie situaţia celor mai mari 500 de companii din ECE după cifra de afaceri.

Această ediţie descrie provocările curente în contextul pandemiei de Covid-19, precum şi modul în care companiile s-au adaptat la această nouă situaţie. Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, explică „economiile ECE s-au adaptat la mediul pandemic, dar situaţia pozitivă este contestată de perspectiva globală şi europeană.

Cele mai mari 500 de afaceri din Europa Centrală şi de Est s-au confruntat cu o scădere a veniturilor şi o scădere şi mai accentuată a profiturilor în 2020.” Cifra de afaceri din Top 500 companii a scăzut cu 3,3%, până la 667 de miliarde de euro. Cifra de afaceri medie s-a contractat la 1.333 de milioane de euro faţă de 1.378 de milioane de euro în 2019, ceea ce arată impactul pe care pandemia l-a avut asupra regiunii, dar şi rezilienţa şi potenţialul de creştere.

Ce ţări conduc în regiunea ECE

Polonia ocupă, din nou, primul loc pe podium la ambele categorii – după număr companii (32,2% din totalul companiilor) dar şi în clasamentul ţărilor. Chiar dacă pandemia a avut un impact asupra companiilor poloneze (161 de companii poloneze prezente în top, cu 2 mai puţin decât anul trecut), afacerile din Polonia sunt cele mai mari din regiune, cu o cifră de afaceri medie de 1,6 miliarde de euro. Mai mult, veniturile agregate au scăzut cu 0,1%, ajungând la 258,2 miliarde de euro în 2020, în timp ce profitul net a scăzut cu 20,6%.

Polonia este ţara cea mai diversificată din punct de vedere economic din regiunea ECE, cel mai mare sector fiind minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice (cu o cifră de afaceri de 21,6%), reprezentând 16,8% din numărul total de companii. Locul al doilea este ocupat de Cehia cu 15,4% din totalul companiilor din regiune, respectiv 77 de companii cu o cifră de afaceri agregată de 102 miliarde de euro.

Sectorul auto şi transporturi este cel mai mare sector din această ţară, cu o cifră de afaceri agregată de 35,5 miliarde de euro (reprezentând 34,8% din total cifră de afaceri) şi  24,7% din numărul total de companii.

Locul trei este ocupat de Ungaria care deţine 68 de companii în top (cu 5 mai puţine decât anul trecut), respectiv 13,6% din total companii. Cifra de afaceri a companiilor maghiare a scăzut uşor cu 1,1%, însă pierderea profitului net a ajuns la 49,6%. Sectorul de vârf este reprezentat de afacerile din domeniul auto şi transporturi, care domină piaţa atât ca cifra de afaceri (22,7%), cât şi după numărul de companii (23,5%). Primele 3 ţări găzduiesc 61,2% din totalul companiilor din clasament.

Cele mai mari trei sectoare generează aproape 54% din veniturile totale

Cele mai mari trei sectoare, cunoscute din ediţiile precedente ale clasamentului, sunt în continuare lideri şi generează aproape 54% din veniturile totale. În acest an, primul loc este ocupat de sectorul minerale, chimicale, petrol, plastice şi farmaceutice, care a fost în mod tradiţional cel mai mare în Top 500 ECE de-a lungul timpului. În ciuda scăderii cifrei de afaceri, a devenit cel mai mare sector, cu un venit agregat de 133,9 miliarde de euro în 2020 şi 89 de companii (17,8%) în top. Cu toate acestea, sectorul a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de afaceri, -8 companii într-un singur an. Companiile din acest sector au înregistrat o scădere mai mică a veniturilor de -16,6%, comparativ cu scăderea profitului net de -60,6%.

Sectorul auto şi transporturi se află pe locul doi cu 84 de companii (16,8%, cu 5 mai puţine decât la ediţia anterioară). Veniturile acestor companii au scăzut (-9,7%), în timp ce profitul net a scăzut şi mai puternic (-61,3%). Din cauza restricţiilor Covid-19 şi, în special, a penuriei de semiconductori, vânzarea de vehicule noi a scăzut cu 13,8% la nivel mondial, respectiv cu 20,2% în Europa.

Totuşi, sectorul auto rămâne competitiv în regiunea ECE şi se afla deja într-o poziţie bună datorită investiţiilor din anii precedenţi. Pe locul trei se situează sectorul de comerţ nespecializat, reprezentat de 70 de companii (cu 3 mai puţine decât în anul precedent). Polonia, cea mai mare piaţă de consum din regiunea ECE, deţine cea mai mare cotă (35,7%) şi, de asemenea, cei mai mari jucători:  retailerii Jeronimo Martins Polska şi Eurocash.

Potrivit lui Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală şi de Est, „creşterea în ECE a fost susţinută de consumul gospodăriilor, care a început să revină în a doua jumătate a anului 2020 pe fondul situaţiei mai bune a pieţei muncii. Creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă au revenit prompt, exercitând presiune asupra marjelor. Astfel, cifra de afaceri a celor mai mari companii din industrie a crescut la 102 miliarde de euro (+9,6%; cea mai mare creştere dintre toate sectoarele), în timp ce companiile au reuşit să înregistreze şi profituri nete mai mari, deşi relativ modeste (+2,7%).”

Doi nou-intraţi în top 10

Primele trei companii din clasamentul Top 500 ECE sunt cunoscute din ediţiile anterioare. PKN Orlen rămâne neînvins pe primul loc, cu toate acestea, cifra de afaceri a scăzut cu 23% în 2020, după o creştere de 1% în 2019. Cehia Skoda Auto ocupă locul 2, iar datorită creşterii cifrei de afaceri, iar Jeronimo Martins a urcat pe locul trei. Majoritatea companiilor din top 10 au înregistrat o cifră de afaceri mai mică în anul de criză 2020 comparativ cu anul precedent. Doar două companii (Jeronimo Martins şi PGE) au înregistrat venituri mai mari cu 10%, respectiv 22%.

Polonezii de la Also (angrosişti  de calculatoare, electronice şi software) s-au clasat pe locul 124, urcând 345 de locuri, datorită unei creşteri a cifrei de afaceri de 194%. Compania maghiară Apcom de pe locul 270) a urcat cu 204 locuri, iar Amazon Fulfillment (locul 250), operând nouă depozite Amazon în Polonia, a generat venituri cu 64% mai mari faţă de anul anterior urcând astfel 228 de poziţii în clasament. Cele mai mari companii au fost angajatori foarte importanţi în regiune. Deşi impactul pandemiei a adus o relaxare pe piaţa muncii, aceasta s-a dovedit a fi temporară. Încă o dată se dovedeşte dificil să angajezi personal calificat în regiunea ECE. „Numărul total de personal a scăzut uşor cu 1,0% în 2020”, a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface ECE.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite