Consiliul Concurenței încă procesează datele anchetei referitoare la ROBOR și ROBIR. Rezultatele, la anul

0
Publicat:

Consiliul Concurenţei încă procesează datele pe care le-a cules de la bănci în cadrul unor investigaţii privind posibile înţelegeri în ceea ce priveşte produsele şi serviciile de creditare pentru populaţie şi în ceea ce priveşte indicele ROBOR.

ghișeu bancă
Consiliul Concurenței încă procesează datele de la bănci. Vom avea rezultatele de abia în 2024

Partea legată de Biroul de Credit este foarte nouă. Încă procesăm datele pe care le-am cules de la bănci. Rezultatele cred că le vom avea, cel mai devreme, anul viitor şi vom ieşi cu ele cuplat. Dacă se va ajunge la sancţiuni, sancţiunile trebuie să fie proporţionale şi rezonabile, adică nu vom veni cu mai multe amenzi. Dacă cumva se va ajunge să dăm sancţiuni, vom cupla cele două investigaţii”, a menţionat Chiriţoiu, la prezentarea Raportului privind concurenţa în sectoare cheie pentru anul 2023.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în septembrie, că a finalizat inspecţiile inopinate derulate la zece bănci, precum şi la Biroul de Credit şi la Asociaţia Română a Băncilor.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul unei noi investigaţii, privind posibile înţelegeri cu scopul de a limita accesul consumatorilor la produsele şi serviciile de creditare pentru persoane fizice. Băncile inspectate sunt: Alpha Bank Romania SA, CEC Bank SA, Garanti Bank SA, Raiffeisen Bank România SA, ING Bank NV Amsterdam sucursala Bucureşti, Banca Transilvania SA, Banca Comercială Română SA, BRD - Groupe Societe Generale SA, Credit Europe Bank (Romania) SA, First Bank SA.

Autoritatea de concurenţă mai avea în derulare o investigaţie privind posibile înţelegeri între cele 10 bănci participante pentru fixarea ratei dobânzii ROBOR, la un nivel cât mai ridicat, în cadrul procedurii de "fixing" (stabilirea ratelor de referinţă pentru ROBOR şi ROBID).

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Investigațiile sunt gata din septembrie

Avem deja în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință ROBOR/ROBID, ce stau la baza stabilirii dobânzilor. De data aceasta ne uităm și la condițiile de acces la credite, suspiciunea fiind că prin modul cum se calculează scorul de credit se blochează accesul unor clienți la credite”, declarase Bogdan Chirițoiu la momentul anunțării noii proceduri de investigație.

Investigațiile au înceout ca urmare a unor suspiciuni conform cărora acționarii Biroului de Credit ar limita accesul consumatorilor persoane fizice la produsele și serviciile de creditare bancară printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO (în funcție de care este evaluată capacitatea unui client de a rambursa un credit).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite