Compania Prospecţiuni SA, controlată de Ovidiu Tender, a intrat în insolvenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prospecţiuni SA, compania deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a intrat în insolvenţă
Prospecţiuni SA, compania deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a intrat în insolvenţă

Firma Euro Insol, deţinută de Remus Borza, va fi administratorul judiciar al companiei Prospecţiuni SA, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea de insolvenţă formulată de firma controlată de Ovidiu Tender.

Insolvenţa a fost pronunţată la 5 aprilie 2016. Potrivit instanţei, 17 aprilie este termenul de înregistrare a creanţelor, iar la 26 mai trebuie să se întrunească adunarea generală a creditorilor, transmite Euro Insol într-un comunicat de presă.

„Deschiderea procedurii insolvenţei înseamnă o gură de oxigen pentru a depăşi greutăţile financiare temporare ale companiei, cauzate de restrângerea activităţilor de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaze pe fondul scăderii preţului petrolului. Cu un management mai dinamic, implicat şi responsabil, având o mai mare mobilitate în zonă comercială, Prospecţiuni va depăşi criza temporară de lichiditate cu care se confruntă, accesând noi contracte în perimetre bogate în hidrocarburi“, a declarat reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.

Potrivit acestuia, firma de insolvenţă a întreprins deja mai multe acţiuni pentru redresarea companiei Prospecţiuni SA.

„În perioada 01-04 aprilie am efectuat o vizită în Kuweit unde am avut întâlniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului şi ai Kuweit Oil Company, ocazie cu care am prezentat o ofertă integrată de servicii plecând de la studii geologice şi de fezabilitate (Prospecţiuni SA), livrare de echipament petrolier, montaj şi mentenatata (Vulcan SA Bucureşti şi Uztel SA Ploieşti). Acest consorţiu de firme româneşti are foarte mari şanse sa obţină în Kuweit contracte de câteva zeci de milioane de dolari chiar în 2016“, a adăugat Borza.

Prospecţiuni SA este o companie românească, cu capital privat având printre acţionari Tender SA şi SIF Muntenia. Compania a fost înfiinţată  în anul 1950, având în obiectul de activitate furnizarea de servicii de achiziţie a datelor geologice şi geofizice pentru industria de petrol şi gaze, atât în România, cât şi în străinătate. În prezent, societatea  are peste 750 de salariaţi, se arată într-un comunicat al Euro Insol.

 De la înfiinţarea sa, societatea a efectuat lucrări 2D de achiziţie a datelor geofizice pe o întindere de peste 450.000 km şi lucrări 3D pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 km².

 Experienţa companiei Prospecţiuni SA este extinsă şi la nivel internaţional, încă din anii '70 în ţări precum  Irak, Libia, Iran, Tadjikistan,  Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal, etc.

 În plus, Prospecţiuni SA a contribuit în România la dezvoltarea economică, securitatea energetică şi la o mai bună cunoaştere a structurii geologice a subsolului ţării, prin achiziţia de date geofizice 2D şi 3D, procesare şi interpretare.

 În 2013, Prospecţiuni S.A. a înregistrat o cifră de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prăbuşirii preţului barilului pe pieţele internaţionale, cifra de afaceri a scăzut la 307 milioane lei în 2014, respectiv 192  milioane lei în 2015, an în care compania a încheiat exerciţiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei. La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugete şi salariaţi.

 Societatea deţine active în valoare de aproximativ 200 milioane lei şi are în derulare contracte cu o valoare de  peste 40 milioane Euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite