Comisia Europeană a amendat opt producători japonezi de condensatoare pentru că au format un cartel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elna, Hitachi Chemical, Holy Stone, Matsuo, NEC Tokin, Nichicon, Nippon Chemi-Con şi Rubycon au fost amendate cu 254 milioane de euro, pentru că, împreună cu Sanyo, au format un cartel privind furnizarea condensatoarelor în perioada 1998 şi 2012. Comisia spune că înţelegerile acestora legate de preţurile practicate au afectat Spaţiul Economic European.

Opt producători japonezi de condensatoare au fost amendaţi miercuri de Comisia Europeană, aceasta constatând că au format un cartel pentru a putea controla concurenţa, lucru care a afectat piaţa la nivel global.

Investigaţia Comisiei a început în primăvara anului 2014, în urma unei cereri de imunitate formulată de Panasonic Corporation şi filialele sale. 

Ancheta Comisiei a scos la iveală că, din 1998 până în 2012, cei nouă producători japonezi au participat la reuniuni multilaterale şi s-au angajat în contacte bilaterale sau trilaterale pentru a face schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, în scopul evitării concurenţei în materie de preţuri. 

Potrivit Comisiei Europene, companiile au făcut schimb de informaţii privind preţurile care urmau să fie stabilite în viitor, încheind acorduri de preţuri şi monitorizând implementarea acestora.

“Ancheta a arătat că participanţii la cartel au fost conştienţi de caracterul anticoncurenţial al comportamentului lor”, a informat Comisia. 

Potrivit acesteia, mesajele schimbate între companii sau e-mailurile interne care conţin rapoarte ale întâlnirilor au inclus menţiuni precum "Renunţaţi după citire", "După ce aţi citit acest e-mail, distrugeţi-l fără să-l depozitaţi", "Deoarece adunarea nu trebuie dezvăluită publicul, vă rugăm să fiţi atenţi la manipularea conţinutului prezentului raport".

Reuniunile au implicat discuţii între managerii de rang înalt şi, ocazional, chiar şi preşedinţii.

“Întâlnirile şi contactele au avut loc în principal în Japonia, dar comportamentul cartelului a fost pus în aplicare la scară globală, inclusiv în Spaţiul Economic European (SEE)”, a informat Comisia Europeană.

Condensatoarele sunt componente electrice care stochează energia electrică într-un câmp electric şi sunt utilizate într-o gamă largă de produse electrice şi electronice.

"Condensatorii reprezintă o parte esenţială a aproape tuturor produselor electronice, de la telefoane inteligente la aparate din casele noastre, sisteme electronice în maşinile noastre şi turbine eoliene care produc energie electrică. pentru a-şi maximiza profiturile, ceea ce s-ar fi putut întâmpla nu numai pe seama producătorilor, ci şi al consumatorilor. Decizia noastră clarifică faptul că nu vom tolera comportamente anticoncurenţiale care ar putea afecta consumatorii europeni, chiar dacă contactele anticoncurenţiale au loc în afara Europei", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european responsabil de politica în domeniul concurenţei. 

Panasonic a scăpat de amendă pentru că a înştiinţat Comisia asupra înţelegerilor anticoncurenţiale

La stabilirea nivelului amenzilor, Comisia a ţinut seama, în special, de vânzările de condensatoare din cadrul SEE ale societăţilor, de natura gravă a încălcării, de domeniul său geografic de acoperire a întregii SEE şi de durata lungă a acesteia. În conformitate cu Orientările din 2006 privind amenzile, amenzile nu pot depăşi 10% din cifra de afaceri anuală globală a unei societăţi. Prin urmare, amenzi ale Elna, Nippon Chemi-Con şi Rubycon au fost limitate la 10% din cifra lor totală de afaceri.

Sanyo Electric Co., Ltd. şi societatea-mamă Panasonic au primit imunitate deplină pentru că au dezvăluit Comisiei existenţa înţelegerii, evitând astfel o amendă agregată de cca. 32 329 000 euro.

Hitachi Chemical, Rubycon, Elna şi NEC Tokin au beneficiat de reduceri ale amenzilor pentru cooperarea în cadrul investigaţiei Comisiei. Reducerile reflectă calendarul cooperării lor şi măsura în care dovezile furnizate de fiecare societate au ajutat Comisia să demonstreze existenţa înţelegerii.

Rubycon a fost prima care a prezentat dovezi convingătoare care au permis Comisiei să prelungească durata încălcării din iunie 1998 până în august 2003. Ca urmare, această perioadă nu este luată în considerare la stabilirea amenzii pentru Rubycon.

captura
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite