China va fi acţionar în cadrul BERD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China este noul acţionar al BERD
China este noul acţionar al BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acceptat intrarea Chinei în acţionariatul său, cu o participaţie simbolică de 0,1%.

Decizia era anticipată în mediul bancar şi oferă autorităţilor de la Beijing posibilitatea extinderii influenţelor internaţionale a Chinei, arată agenţia Reuters, citată de Mediafax.

După acceptarea Chinei în BERD, numărul statelor acţionare la această bancă a ajuns la 65. „Participarea Chinei la BERD deschide un număr semnificativ de oportunităţi pentru investiţii sustenabile ale companiilor chineze în regiuni unde activează banca”, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, citat de Mediafax.

BERD a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în statele din Europa de est, în special din fostul bloc Sovietic, dar în ultimii ani şi-a extins prezenţa în mai multe regiuni.

BERD investeşte în prezent şi în Mongolia, Turcia şi alte economii afectate direct sau indirect de Primăvara Arabă, cum sunt Maroc, Egipt, Tunisia şi Jordania.

Recent, BERD s-a implicat şi în Grecia şi Cipru, iar în următoarele zile pe listă ar putea fi adăugat şi Libanul, mai notează Mediafax.

Chiar dacă China va fi probabil furnizor de fonduri, nu beneficiar, ar putea beneficia indirect prin intermediul proiectelor BERD în ţări precum Kazakhstan, unde se suprapun cu iniţiativa chineză "O centură. Un drum", de pe Drumul Mătăsii.

Statutul Chinei de membru al BERD va oferi ambelor părţi oportunităţi de investiţii şi de cooperare în Europa Centrală şi de Est, estul şi sudul Mediteranei şi Asia Centrală, potrivit băncii centrale a Chinei.

BERD a mai anunţat că ar dori să colaboreze cu Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură, în care China are rolul principal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite