China, principalul producător mondial de grafit, va reduce exporturile de material cheie pentru baterii

0
Publicat:

China a declarat vineri că va solicita autorizații de export pentru unele produse din grafit pentru a proteja securitatea națională, în cadrul celei mai recente măsuri de control al aprovizionării cu minerale esențiale, ca răspuns la provocările legate de dominația sa globală în domeniul producției.

port chinezesc
China reduce exporturile de material pentru baterii pentru mașini electrice

China este principalul producător și exportator de grafit din lume. De asemenea, China rafinează mai mult de 90% din grafitul din lume, transformându-l în materialul utilizat în aproape toate anozii bateriilor pentru vehicule electrice, care reprezintă partea încărcată negativ a unei baterii.

Această mișcare îndrăzneață și neașteptată a Chinei în ceea ce privește grafitul ne-a luat prin surprindere, sosind mult mai devreme decât ar fi putut prezice cineva”, a declarat Kien Huynh, director comercial la Alkemy Capital Investments , care se concentrează pe dezvoltarea de proiecte în sectorul metalelor de tranziție energetică.

Beijingul solicită permisele de export într-un moment în care multe guverne străine își sporesc presiunile asupra companiilor chineze în ceea ce privește practicile lor industriale.

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a percepe tarife pentru vehiculele electrice chinezești, argumentând că acestea beneficiază în mod nedrept de subvenții. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, guvernul SUA a extins restricțiile privind accesul companiilor chineze la semiconductori, inclusiv prin oprirea vânzărilor de cipuri mai avansate pentru inteligență artificială fabricate de Nvidia.

Restricțiile sunt similare celor în vigoare de la 1 august pentru două metale producătoare de cipuri, galiu și germaniu. Restricțiile au redus recent exporturile acestor metale și au determinat creșterea prețurilor în afara țării.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat că măsura privind grafitul a fost „favorabilă asigurării securității și stabilității lanțului de aprovizionare global și a lanțului industrial, precum și pentru o mai bună protejare a securității și intereselor naționale”.

Acesta a adăugat că nu a vizat nicio țară anume. Printre principalii cumpărători de grafit din China se numără Japonia, Statele Unite, India și Coreea de Sud, potrivit datelor vamale chineze. 

În conformitate cu noile restricții, China va solicita, începând cu 1 decembrie, ca exportatorii să solicite autorizații pentru a expedia două tipuri de grafit, inclusiv grafit sintetic de înaltă puritate, de duritate ridicată și de intensitate ridicată, precum și grafit natural în fulgi și produsele sale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite