CE: Directiva privind performanţa energetică a clădirilor va reduce facturile la energie şi emisiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a salutat adoptarea finală, vineri, a Directivei consolidate privind performanţa energetică a clădirilor, o altă etapă importantă a Pactului verde european.

Sediul Comisiei Europene
Statele membre vor trebui să transpună Directiva în legislaţia naţională

Directiva revizuită va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii şi va intra în vigoare în săptămânile următoare. Ulterior, statele membre vor trebui să o transpună în legislaţia lor naţională.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, această legislaţie stabileşte cadrul pentru ca statele membre să reducă emisiile şi consumul de energie în clădirile din întreaga UE, de la locuinţe şi locuri de muncă la şcoli, spitale şi alte clădiri publice. Acest lucru va contribui la îmbunătăţirea sănătăţii şi a calităţii vieţii oamenilor.

Directiva revizuită stabileşte obiective ambiţioase de reducere a consumului global de energie al clădirilor în întreaga UE, ţinând seama de particularităţile naţionale. Aceasta lasă la latitudinea statelor membre ce clădiri să fie vizate şi ce măsuri trebuie luate.

"Aceasta va stimula cererea de tehnologii curate în Europa şi va crea locuri de muncă, investiţii şi creştere economică", susţine CE, în comunicat.

Fiecare stat membru îşi va adopta propria traiectorie naţională pentru a reduce consumul mediu de energie primară al clădirilor rezidenţiale cu 16% până în 2030 şi cu 20-22% până în 2035. Pentru clădirile nerezidenţiale, acestea vor trebui să renoveze 16% dintre clădirile cu cele mai slabe performanţe până în 2030 şi 26% dintre clădirile cu cele mai slabe performanţe până în 2033.

Statele membre vor avea posibilitatea de a excepta de la aceste obligaţii anumite categorii de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale, inclusiv clădirile istorice sau casele de vacanţă. Cetăţenii vor fi sprijiniţi în eforturile lor de a-şi îmbunătăţi locuinţele. Directiva prevede înfiinţarea unor ghişee unice pentru consiliere cu privire la renovarea clădirilor, iar dispoziţiile privind finanţarea publică şi privată vor face renovarea mai accesibilă ca preţ şi mai fezabilă.

Directiva va stimula independenţa energetică a Europei, în conformitate cu planul REPowerEU, prin reducerea utilizării combustibililor fosili importaţi. Directiva revizuită va face din "emisii zero" standardul pentru clădirile noi. Toate clădirile rezidenţiale şi nerezidenţiale noi trebuie să aibă emisii zero la faţa locului din combustibili fosili, începând cu 1 ianuarie 2028 pentru clădirile aflate în proprietate publică şi începând cu 1 ianuarie 2030 pentru toate celelalte clădiri noi, cu posibilitatea unor derogări specifice.

Directiva consolidată conţine noi dispoziţii menite să elimine treptat combustibilii fosili din încălzirea clădirilor şi să stimuleze instalarea instalaţiilor de energie solară, ţinând seama de circumstanţele naţionale. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se asigure că noile clădiri sunt "pregătite pentru energia solară".

Ce trebuie făcut pentru a reduce sărăcia energetică

Subvenţiile pentru instalarea de cazane autonome pe bază de combustibili fosili nu vor fi permise începând cu 1 ianuarie 2025. Aceasta va stimula, de asemenea, adoptarea mobilităţii durabile datorită dispoziţiilor privind precablarea, punctele de reîncărcare pentru vehiculele electrice şi locurile de parcare pentru biciclete.

O mai bună planificare a renovărilor şi sprijinul tehnic şi financiar vor fi esenţiale pentru a declanşa un val de renovări în întreaga UE, iar acest lucru este prevăzut în directiva revizuită. Pentru a combate sărăcia energetică şi a reduce facturile la energie, măsurile de finanţare vor trebui să stimuleze şi să însoţească renovările, vizând în special clienţii vulnerabili şi clădirile cu cele mai slabe performanţe, în care locuiesc o proporţie mai mare de familii sărace din punct de vedere energetic, se spune în comunicat.

Clădirile sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul de energie al UE, mai mult de jumătate din consumul de gaze al UE (în principal prin încălzire, răcire şi apă caldă menajeră) şi 35% din emisiile de gaze cu efect de seră legate de energie. În prezent, aproximativ 35% din clădirile din UE au peste 50 de ani şi aproape 75% din parcul imobiliar este ineficient din punct de vedere energetic. În acelaşi timp, rata medie anuală de renovare energetică este de numai aproximativ 1%.

În 2020, Comisia şi-a prezentat Strategia privind valul de renovări ale clădirilor cel puţin pentru a dubla ratele de renovare până în 2030 şi pentru a se asigura că renovările conduc la o eficienţă energetică mai mare şi la mai multe surse regenerabile de energie în clădiri.

Propunerea Comisiei de revizuire a Directivei privind performanţa energetică a clădirilor din decembrie 2021 a fost completată cu elemente suplimentare privind amplasarea instalaţiilor de energie solară pe clădiri, ca parte a planului REPowerEU din mai 2022. Colegiuitorii au ajuns la un acord politic în decembrie 2023.

Directiva este un element esenţial în eforturile UE de a renunţa la combustibilii fosili şi de a dubla rata de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi de triplare a capacităţii de energie din surse regenerabile până în 2030, astfel cum s-a convenit cu partenerii mondiali în cadrul COP28. Adoptarea de vineri se bazează pe finalizarea şi intrarea în vigoare a legislaţiei "Pregătiţi pentru 55" şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite