Musk: „Preţul litiului a crescut la niveluri nebuneşti!” Tesla s-ar putea implica direct în extracţia şi prelucrarea litiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Elon Musk a declarat că preţul litiului, materie primă absolut necesară fabricării bateriilor pentru maşini electrice a ajuns la „niveluri nebuneşti”, iar dacă acestea nu vor scădea va fi nevoie ca Tesla să se implice direct în activităţi de extracţie şi prelucrare a litiului, scrie agenţia EFE.

Mare utilizator al reţelei sociale Twitter pentru a comenta ştiri şi a-şi împărtăşi ideile, Elon Musk a prezentat o serie istorică de date privind preţul litiului, care a explodat în ultima perioadă, şi, în special, de când a început războiul din Ucraina.

"Preţul litiului a crescut la niveluri nebuneşti! Tesla poate fi nevoită să se implice direct în extracţia şi prelucrarea litiului , în cazul în care nu vor scădea preţurile", a spus Musk, subliniind că acest metal se află "în aproape toate părţile" lumii.

Mai târziu, în continuarea mesajului, el a menţionat rezervele de litiu din Nevada, cele mai mari care se cunosc în SUA, şi a dat asigurări că Tesla "are câteva idei noi privind extracţia şi prelucrarea sustenabilă a litiului", fără a da însă mai multe detalii.

La fel ca şi alte materii prime, de la grâu la nichel, litiul s-a scumpit începând cu invazia rusă în Ucraina şi, iar în ultimul an preţul acestuia a crescut cu 480%, potrivit datelor Benchmark Mineral Intelligence, citate de postul CNBC.

Nu este prima dată când Musk manifestă interes faţă de ideea exploatării acestui metal cheie pentru bateriile autovehiculelor electrice, deşi în ultimii ani compania s-a concentrat pe semnarea de acorduri cu producători externi, scrie EFE.

Preţul litiului explodase încă de dinaintea începerii războiului

Preţul litiului a urcat cu 477%, fiind materie primă în producţia de automobile electrice, ale căror vânzări au crescut, anul trecut, cu 83% faţă de 2020 şi cu 168% faţă de 2019.

Pachetele masive de stimulente monetare şi fiscale adoptate de guvernele lumii începând din 2020 şi ulterior, în 2021, în contextul pandemiei, au contribuit la susţinerea celei mai rapide redresări economice după o recesiune severă. Drept urmare, s-a produs o creştere importantă pe segmentul mărfurilor, în special în 2021, în baza redresării cererii de profil.

Experţii din domeniu, inclusiv cei ai băncii americane de investiţii Goldman Sachs, cred că boom-ul din 2021 al mărfurilor ar putea rivaliza cu cel mai recent "superciclu" - de la începutul anilor 2000 -, care a alimentat economiile emergente BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China).

Cotaţia litiului a urcat cu 477% anul trecut, atingând 42.256 de dolari tona la data de 31 decembrie 2021, în condiţiile în care tranziţia de la vehiculele convenţionale la cele electrice a devenit un punct central al electrificării globale. În 2020, vânzările globale de vehicule electrice au crescut cu 39% faţă de 2019, la 3,1 milioane de unităţi, chiar dacă lumea era în mijlocul unei crize majore de sănătate.

Conform Bloomberg New Energy Finance, 2021 a fost "un alt an record pentru vânzările de vehicule electrice la nivel global", cu aproximativ 5,6 milioane de unităţi livrate, adică mai mult cu 83% faţă de 2020 şi cu 168% faţă de 2019.

Date fiind aceste evoluţii, analiştii sunt optimişti cu privire la dinamica preţului litiului - materie primă utilizată la fabricarea bateriilor pentru maşinile elctrice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite