Bursa de la Bucureşti, departe de statutul de piaţă emergentă. Valoarea tranzacţiilor a scăzut semnificativ, anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promovarea la statutul de piaţă emergentă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) este tot mai departe de realizare, în contextul în care anul trecut valoarea tranzacţiilor a scăzut semnificativ, cu 7,45% faţă de 2015, iar piaţa a fost caracterizată de un regim redus de volatilitate.

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate la BVB a scăzut anul trecut faţă de anul 2015 cu aproximativ 7,45%, atingând valoarea de 11,25 miliarde lei. În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor derulate s-a diminuat cu aproximativ 3,98%. Scăderea remarcată a fost influenţată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacţiile cu unităţi de fond (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 46,86%) şi pentru tranzacţiile cu obligaţiuni (valoarea tranzacţionată a scăzut cu aproximativ 79,83%).

Titlurile de stat, cea mai semnificativă creştere

Cea mai semnificativă creştere a valorii tranzacţiilor se remarcă în cadrul tranzacţiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală tranzacţionată în anul 2016 a crescut cu aproximativ 150,28% comparativ cu anul precedent.

Creşterea valorii tranzacţiilor cu titluri de stat a fost determinată de emisiunea de titluri de stat, din luna august, adresată persoanelor fizice, prin care Ministerul Finanţelor Publice a atras de la populaţie o sumă totală de 735,2 milioane lei.

Acţiunile, instrumentul preferat                                    

De asemenea, se constată faptul că acţiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacţiilor cu acţiuni înregistrând nivelul de aproximativ 9,47 milioane lei, 84,13% din totalul valorii tranzacţiilor derulate la BVB în anul 2016.

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au înregistrat creşteri mai reduse pe termen lung (12 luni) între 0,19% şi 9,70%. Cea mai semnificativă scădere la 12 luni se constată în cazul indicelui BET-NG (-2,97%), urmat de BET-FI (-1,87%).

Cele mai lichide companii

În cursul anului 2016, în clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piaţa principală, acţiuni) pe primul loc se situează Banca Transilvania (TLV), care deţine o pondere de circa 24,73% din valoarea totală tranzacţionată în intervalul menţionat.

Pe poziţiile următoare în acest top s-au clasat Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG), BRD - Groupe Société Générale (BRD) şi Electrica (EL).

De asemenea, în cadrul acestui clasament se remarcă şi cele cinci societăţi de investiţii financiare. Astfel, sectorul bancar şi cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere.

Capitalizarea BVB a înregistrat, anul trecut, cel mai ridicat nivel în luna decembrie, atingând maximul de aproximativ 148,30 miliarde lei, iar cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în luna iunie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la minimul de aproximativ 114,87 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite