BERD îşi va închide birourile din capitalele Rusiei şi Belarusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că îşi va închide birourile din Moscova şi Minsk, se precizează într-un comunicat emis luni de organizaţia financiară.

"BERD anunţă că se află în proces de închidere a birourilor permanente din Moscova şi Minsk. Decizia de a închide birourile <...> este un rezultat inevitabil al acţiunilor întreprinse de Federaţia Rusă cu ajutorul Belarusului", a spus banca, referindu-se la invazia condusă de ruşi pe teritoriul Ucrainei.

La 1 martie, Consiliul de Administraţie al BERD a decis că este necesar să se impună anumite restricţii Federaţiei Ruse şi Belarusului din cauza invaziei trupelor sale în Ucraina. Membrii Consiliului guvernatorilor instituţiei financiare au primit 30 de zile pentru a vota suspendarea pe termen nedeterminat a accesului ambelor ţări la finanţele băncii din cauza „circumstanţelor extraordinare”. Aprobarea deciziei necesită sprijinul a două treimi din guvernatori.

Rusia este membră a BERD din 1992. În 2014, după introducerea de sancţiuni împotriva Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană şi Statele Unite, banca a suspendat investiţiile în proiecte ruseşti. După alegerile prezidenţiale din 2020 din Belarus, care au fost criticate în Occident, BERD a refuzat să finanţeze proiecte în această ţară, cu excepţia sectorului privat. Ulterior, banca a înăsprit controlul asupra alocării de fonduri pentru proiectele private în Belarus, pentru a exclude orice legătură a acestora cu statul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite