De la începutul anului şi până azi, românii au lucrat pentru şpăgi. Cât muncesc în fiecare an pentru a-şi plăti dările

De la începutul anului şi până azi, românii au lucrat pentru şpăgi. Cât muncesc în fiecare an pentru a-şi plăti dările

Pentru a-şi achita toate dările, românii muncesc de două ori mai mult decât alţi europeni

Potrivit unui calcul al administratorilor portalului piatadespaga.ro, angajatul român munceşte în primele 16 zile din an pentru a putea plăti şpăgile pe care trebuie să le achite la diverse instituţii de stat şi/sau private pentru a-şi rezolva diferite probleme. După aceeaşi formulă, „Adevărul“ a calculat cât muncim pentru alte categorii de plăţi.

 „Raportându-ne la românul mediu, cu salariul sau mediu net de 345 de euro pe lună (4.140 euro/an) şi folosind datele statistice disponibile, a reieşit că un cetăţean obişnuit are nevoie de 16 zile lucrătoare pentru a produce banii necesari pentru plata şpăgilor anuale. Dacă la acestea adăugăm zilele libere şi sărbătorile legale, rezultă că până pe 24 ianuarie muncim pentru a aduna banii pentru şpăgi“, a declarat Codru Vrabie, preşedintele Asociaţiei EPAS, care a iniţiat şi lansat portalul piatadespaga.ro.
Astfel, 25 ianuarie devine „prima zi din noul an când ne putem bucura efectiv de banii rezultaţi din munca noastră“, a adăugat Codru Vrabie.

2009, vârful şpăgilor: 266 de euro

Datele centralizate pe baza raportărilor de pe piatadespaga.ro arată că şpaga medie anuală a atins un vârf de 266 de euro în 2009. Toate calculele au avut la bază modelul folosit de economiştii internaţionali, care de circa 65 de ani analizează astfel de date.

Celelalte dări ne ocupă jumătate din an

Potrivit altor calcule, realizate de „Adevărul“, pentru plata taxelor şi impozitelor românii muncesc 182 de zile pe an, pentru plata întreţinerii locuinţei – 70 de zile pe an, în timp ce pentru plata unei rate bancare medii de 800 de lei lunar (9.600 de lei pe an) românii muncesc aproape 200 de zile pe an.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: