Harta puterii de cumpărare din UE: România e tot în coada clasamentului, dar se distanţează faţă de Bulgaria - INFOGRAFIE

Harta puterii de cumpărare din UE: România e tot în coada clasamentului, dar se distanţează faţă de Bulgaria - INFOGRAFIE

România se numără în continuare printre ţările europene cu cele mai scăzute rate ale puterii de cumpărare (în raport cu media UE), însă şi-a îmbunătăţit poziţia faţă de ultima clasată, Bulgaria, reiese din datele prezentate în studiul „România în Uniunea Europeană 2016“, publicat de Institutul Naţional de Statistică (INS) şi consultat de „Adevărul“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datele - valabile pentru anul 2014 - arată că Bulgaria are cea mai joasă putere de cumpărare (47% faţă de media UE, în stagnare faţă de anii anteriori), urmată de România (cu 55%, în urcare de la 49% în 2010 şi 54% în 2013) şi de Croaţia (59%, nou intrată în clasament).

Printre celelalte ţări cu putere redusă de cumpărare se numără Letonia (64%), Ungaria (68% din media UE), Polonia (tot 68%), Grecia (73%), Lituania (75%) şi Estonia (76%).

Ţările în care populaţia are cea mai mare putere de cumpărare sunt, în ordine, Luxemburg (266%), Irlanda (134%), Olanda (131%) şi Austria (130%).

În apropierea mediei comunitare se situează Spania (91%), Italia (96%), Franţa (107%), Marea Britanie (109%) şi Finlanda (110%).

Statistici favorabile, prognoze optimiste

În anii 2014 şi 2015, potrivit statisticilor oficiale, veniturile românilor au crescut continuu (atât ca salariu mediu pe economie, cât şi - mai ales - ca salariu minim), iar preţurile şi-au decelerat creşterea, ceea ce va duce la un nou avans în clasamentul european al puterii de cumpărare.

Cât despre prognoze, acestea arată că salariul mediu va creşte cu 5-8% anual până în 2020, în ton cu salariul real, pe fondul unei rate de inflaţie cu niveluri minime.

Asta ne îndreptăţeşte să credem că vom urca spre 60% din media puterii de cumpărare din UE în 2018 - un element important pentru convergenţa reală de care avem nevoie pentru a adera fără efecte adverse la zona euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările