ANRE aprobă sancționarea a patru operatori economici din sectorul energiei electrice

0
Publicat:

Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat sancționarea cu amenzi contravenționale din cifra de afaceri a 4 operatori economici din sectorul energiei electrice, pentru nerespectarea prevederilor legale specifice cu privire la efectuarea tranzacțiilor pe piața angro de energie electrică.

foto bacnote de 100 de lei
ANRE aprobă sancționarea a patru operatori economici din sectorul energiei electrice

Această măsură vine în urma unor acțiuni de investigație desfășurate de către inspectorii ANRE, la sesizarea OPCOM, realizată prin intrmediul Platformei de notificare a ACER.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ANRE, instituția a aplicat participanților la piața angro de energie electrică investigați, sacțiuni contravenționale, în cuantum total de peste 537 de milioane de lei.

Ce operatori economici au fost amendați

EFT FURNIZARE S.R.L. a fost investigat ca urmare a suspiciunii de manipulare sau tentativa de manipulare a pieței angro de energie electrică, în urma tranzacțiilor efectuate pe Piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale de energie electrică - Modalitatea de tranzacționare PC-OTC, platformă administrată de către OPERATORUL PIEȚEI DE ENERGIE ELECTRICĂ ȘI DE GAZE NATURALE ,,OPCOM”.

„În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că, operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., printr-un număr de 6 tranzacții încheiate cu operatorii economici licențiați TINMAR ENERGY S.A., NOVA POWER & GAS S.R.L. și FREEPOINT COMMODITIES EUROPE LLP, s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normativ. Investigația a fost finalizată prin Decizia Președintelui ANRE nr. 80/19.01.2024, operatorul economic EFT FURNIZARE S.R.L. fiind sancționat contravențional, cu amendă în cuantum de 50.497.126,22 lei”, se arată în comunicatul de presă.

Pe lângă această companie, pe lista de companii sacționate contravențional din cifra de afaceri se mai află și Freepoint Commodities Europe LLP, care a fost amendată cu suma de peste 22 milioane de lei, Nova Power & Gas S.R.L, care a primit o amendă de peste 100 milioane de lei și Tinmar Energy S.A., care a fost sacționat cu suma de peste 368 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite