Agricultorii vor primi 24 milioane de lei pentru a-şi cumpăra berbeci de reproducţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii agricoli ar putea primi 24 milioane de lei de la bugetul de stat, ca ajutor de minimis, pentru a-şi putea cumpăra berbeci şi ţapi de reproducţie din rase specializate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Minsterul Agriculturii, după ce crescătorii de ovine au cerut sprijinul ministerului.

"Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmăreşte eficientizarea activităţii sectorului de creştere a ovinelor şi caprinelor şi reorientarea exploatării acestora, prin achiziţia de rase specializate pentru producţia de carne şi lapte", arată proiectul de act normativ.

Cuantumul ajutorului de minimis este de maximum 2.500 lei pe cap de berbec sau ţap din rasă specializată.

"Programul strategic al creşterii şi exploatării ovinelor şi caprinelor în ţara noastră trebuie să asigure atât creşterea numerică a efectivelor, dar mai ales productivitatea pe animal, calitatea producţiilor obţinute, în special a celei de carne şi lapte, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora", indică documentul.

Autorii proiectului precizează că susţinerea achiziţiei de berbeci de reproducţie, prin ajutor de minimis, a avut în ultimii ani efecte deosebite asupra producţiei de carne la specia ovine.

Producţia de carne în viu a crescut de la 108.000 de tone în anul 2014 la 182.000 anul trecut.

Creşterea producţiei de carne s-a reflectat şi în valoarea exportului de carne de ovine, care a urcat de la 17,03 milioane euro în 2014 la 34,14 milioane euro în 2015.

"Având în vedere efectele pozitive, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul fiecărui fermier, asociaţiile crescătorilor de ovine solicită promovarea unui nou program de susţinere, sub forma ajutorului de minimis pentru achiziţia de berbeci din rase de carne, pentru înlocuirea berbecilor de reproducţie reformaţi în fermele comerciale", se precizează în document.

Necesarul estimat este de circa 11.400 de berbeci din rase de carne, luând în considerare orientarea crescătorilor pentru îmbunătăţirea producţiei de lapte sau pentru producţia de carne.

"Menţionăm că, prin utilizarea la montă a berbecilor din rase de carne, se obţine un spor de creştere mai bun la descendenţi, deci o cantitate mai mare de carne, dar şi o îmbunătăţire a calităţii carcasei, şi prin aceasta o creştere a accesibilităţii cărnii de berbecuţi pe pieţele externe", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.

Fermierii au cerut sprijinul Ministerului Agriculturii, spunând că vor să cumpere berbeci din rase de carne pentru a înlocui berbecii de reproducţie reformaţi în fermele comerciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite