Niciun investitor interesat de Oltchim. Combinatul nu va mai fi scos la vânzare

Niciun investitor interesat de Oltchim. Combinatul nu va mai fi scos la vânzare

Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, funcţionează în prezent la 30% capacitate şi cu un număr de 2.300 de salariaţi FOTO Adevărul

Niciun investitor nu a depus ofertă pentru preluarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea până vineri, când a fost un nou termen în procesul de privatizare a combinatului, a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, care a adăugat că nu se va mai fixa un nou termen pentru depunere de oferte şi se va aplica planul de reorganizare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Nu s-a depus nicio ofertă vineri pentru Oltchim. Mergem pe planul de reorganizare, planul B. Combinatul poate să funcţioneze şi fără un investitor, este în proprietatea statului, poate fi pus pe picioare şi cu un management bun, nu numai cu un investitor“, a declarat Piperea pentru „Adevărul“ 
 
Mai multe termene pentru depunerea de oferte au fost stabilite în decursul acestui an, însă niciodată nu au fost investitori interesaţi şi teremenele s-au amânat. 
 
Ofertele pentru preluarea Oltchim trebuia să fie depuse până la 12 decembrie, iar ele ar fi trebuit să fie deschise luni, 15 decembrie. 
 
Mihai Diculoiu, liderul sindicatului Oltchim, declara la începutul săptămânii că probabilitatea ca până pe 12 decembrie să fie depusă o ofertă angajantă pentru preluarea combinatului chimic Oltchim este extrem de redusă.
 
„Pe 12 decembrie probabilitatea ca vreun investitor să depună o ofertă angajantă pentru Oltchim este extrem de redusă, deoarece acel program de reorganizare elaborat în urmă cu un an de Adunarea Generală a Creditorilor nu este atractiv. Deoarece pentru acel Oltchim SPV, care ar urma să preia toate activele viabile ale Oltchim, este prevăzută o garanţie de zece milioane de euro, ce trebuie depusă de ofertant la cumpărarea caietului de sarcini. Mai mult, trebuie spus că acest Oltchim SPV nu este înfiinţat, ci ar urma să fie înfiinţat într-un interval de 6-9 luni după câştigarea licitaţiei“, a precizat Diculoiu, potrivit Agerpres.
 
Sindicalistul a spus că soarta combinatului s-ar complica dacă nu s-ar depune nicio ofertă. „Dacă pe 15 decembrie, ziua licitaţiei, nu avem niciun câştigător, Oltchim trebuie să realizeze acel tabel cu creanţele pe care le are de achitat şi, ulterior, trebuie elaborat un plan de reorganizare, care trebuie aprobat în termen de 30 de zile de Adunarea Generală a Creditorilor. Asta înseamnă că apoi, imediat a doua zi, în lipsa unui investitor, Oltchim poate intra în faliment“, a mai spus liderul sindical.
 
Oltchim se află în insolvenţă din ianuarie 2013, funcţionează în prezent la 30% capacitate şi cu un număr de 2.300 de salariaţi.
 
Mai multe termene-limită au trecut fără ca vreun investitor să depună ofertă. Anterior, Ministerul Economiei anunţa că de preluarea combinatului sunt interesate companiile chineze Baota Petrochemical şi Junlun Petroleum, care acţionează în cadrul unui consorţiu. Acestea ar fi dorit operarea Oltchim la pachet cu Arpechim.
 
De asemenea, omul de afaceri Ştefan Vuza ar fi fost interesat de preluarea Oltchim. Vuza a participat şi la tentativa de privatizare din 2012, prin intermediul Chimcomplex Borzeşti. În fine, şi SIF Transilvania ar fi dorit părţi din combinat. Anterior, şi grupurile energetice MOL, SOCAR au mai anunţat că sunt interesate de achiziţia Oltchim, dar fără a mai face ceva. În fine, traderul rus Oil and Gas Trade (Neftgazsbyt în rusă – n.r.), despre care se spunea că acţionează în numele Gazprom, era interesat, dar după evenimentele din Ucraina acesta nu a mai apărut la consultări.

Mai puteţi citi:
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: