Consiliul Investitorilor Străini: Adoptarea Codului Fiscal este un pas înainte, dar Codul de procedură fiscală mai are probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoptarea Codului Fiscal reprezintă un pas înainte, însă în privinţa Codului de Procedură Fiscală mai sunt o serie de aspecte de clarificat, a declarat joi Daniel Anghel, vicepreşedinte al Consiliului Invetitorilor Străini (CIS), în cadrul unei conferinţe de presă.

„Noi nu am făcut propuneri în zona de cote de impozitare ci pe zona tehnică, din perspectiva clarificării unor aspecte din cele două Coduri. Spre exemplu, pe zona de Cod Fiscal credem că este un pas înainte. Vom vedea dacă şi Codul de Procedură Fiscală, unde mai avem câteva reţineri. (...) La Codul Fiscal am solicitat plafonarea bazei de calcul la contribuţiile de asigurări sociale, în aşa fel încât să fie la un nivel rezonabil. Noi am cerut la trei salarii medii pe economie“, a explicat Anghel, citat de Agerpres.ro.

El susţine că, deşi autorităţile au adoptat reducerea CAS cu cinci puncte procentuale din octombrie 2014, impozitarea muncii, dar şi rata totală de impozitare sunt încă ridicate în România, iar colectarea taxelor rămâne la un nivel redus, singurii care plătesc fiind contribuabilii de bună credinţă. 

Lupta împotriva evaziunii fiscale, dozaj între taxare mică şi constrângeri mari

Reprezentantul investitorilor străini a subliniat că lupta împotriva evaziunii fiscale este foarte importantă, însă acţiunile ANAF trebuie direcţionate către zonele cu risc fiscal ridicat. „Am solicitat o combinaţie bine dozată între constrângere şi stimularea conformării voluntare în acţiunile ANAF de combatere a evaziunii fiscale, pentru că există riscul ca tot contribuabilii oneşti să fie afectaţi atunci când măsurile nu sunt foarte bune. Le dorim direcţionate în zone cu risc fiscal mare: tutun, alcool, legume, fructe şi aşa mai departe“, a subliniat Anghel.

Investitorii străini solicită autorităţilor predictibilitate, prin cât mai puţine schimbări legislative, care să fie dezbătute pe perioade de timp rezonabile cu toţi factorii implicaţi, pentru că încă există situaţii în care acte normative importante sunt supuse dezbaterii publice doar câteva zile şi apoi adoptate fără a se ţine cont de opiniile celor afectaţi. În acest context, investitorii au solicitat eliminarea sintagmei „de regulă“ din Codul Fiscal, astfel că orice modificare a regimului fiscal să nu mai fie posibilă decât cu cel puţin şase luni înainte de aplicare.

Codul Muncii ar urma să fie modificat

Un alt exemplu dat de reprezentanţii FIC se referă la legislaţia muncii. Aceştia au declarat că în Parlament se află o serie de propuneri legislative cu privire la modificarea Codului Muncii, dar şi a altor acte normative importante în acest domeniu, fără consultarea mediului de afaceri.

În plus, Steven van Groningen, membru în Board-ul FIC, susţine că organismul de consultare dintre sindicate, patronate şi Guvern, respectiv Consiliul Economic şi Social nu este funcţional, fiind politizat, astfel că avizarea actelor normative în acest for este o pură formalitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite