Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care grupul UTI a vândut Netcity către Direct One

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direct One deţine o reţea naţională de fibră optică, care asigură legături între oraşe
Direct One deţine o reţea naţională de fibră optică, care asigură legături între oraşe

Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia prin care monopolul reţelelor subterane de fibră optică din Bucureşti, Netcity Telecom, controlat indirect de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, este preluat de compania de telecomunicaţii Direct One, controlată de fraţii Mureşan din Cluj, potrivit unui comunicat publicat vineri.

Consiliul Concurenţei a anunţat, în 13 octombrie, că analizează operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal. 

„Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, de către Direct One, furnizor independent şi neutru de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicaţii. Direct One va prelua pachetul integral de acţiuni ale operatorului deţinut de către UTI Netcity Investment şi UTI Grup, în urma unui acord semnat în luna septembrie 2016 de către cele două părţi”, se arată în comunicat.

Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante.

Firma Netcity Telecom a fost constituită în urma unui contract pe 49 de ani, semnat în 2008 între grupul UTI, controlat de Urdăreanu, şi Primăria Capitalei şi gestionează reţeaua de fibră optică subterană din Capitală, proiect aflat în mare întârziere.

Situaţia companiei s-a complicat în octombrie 2015, când Tiberiu Urdăreanu a fost arestat într-un dosar de corupţie. Potrivit informaţiilor din piaţă, Netcity Telecom a fost scoasă la vânzare la finalul anului trecut de către grupul UTI.

Direct One deţine o reţea naţională de fibră optică, care asigură legături între oraşe. Prin intermediul acesteia, Direct One oferă servicii de acces la infrastructura fizică de fibră optică (dark fiber), servicii de transport de date de mare capacitate (linii închiriate), precum şi acces la internet în punctele sale de prezenţă de pe teritoriul României.

Tranzacţia presupune achiziţia pachetului integral de acţiuni de către Direct One, furnizor de infrastructură de fibră optică pentru telecomunicaţii controlat de antreprenorii români Teofil Mureşan si Simion Mureşan, care au o avere estimată la 100 milioane euro.

Într-un raport publicat în 2015, Consiliul Concurenţei a concluzionat că în Bucureşti nu există nicio alternativă reală la reţeaua Netcity, astfel că "Netcity deţine poziţie de monopol în ariile sale de prezenţă din Bucureşti şi trebuie să se abţină de la practici abuzive".

Deşi este un monopol, Netcity a anunţat vara trecută că opreşte extinderea reţelei subterane, suţinând că schimbarea reglementărilor i-ar fi micşorat veniturile. Înţelegerea iniţială prevedea ca Netcity să plătească o redevenţă de 12% din venituri către bugetul Capitalei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite