Spectacolul work in progress „Băiatul văduvă“, în regia lui Eugen Jebeleanu, revine la Teatrelli în 19 şi 20 octombrie

Spectacolul work in progress „Băiatul văduvă“, în regia lui Eugen Jebeleanu, revine la Teatrelli în 19 şi 20 octombrie

Eugen Jebeleanu, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai momentului, atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional şi laureat UNITER în 2020 pentru cea mai bună regie, a montat la Teatrelli prima etapă a performance-ului work in progress „Băiatul văduvă" după „Tom à la ferme" de Michel Marc Bouchard.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o distribuţie care reuneşte patru actori de excepţie - Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriş şi Cosmina Stratan, performance-ul „Băiatul văduvă", în regia lui Eugen Jebeleanu, se înscrie în seria spectacolelor contemporane de tip work in progress, iniţiată de creart/ Teatrelli. Spectacolul este realizat în parteneriat cu Institutul Francez din România.

Distribuţia a fost aleasă de Eugen Jebeleanu în urma unui casting la care s-au înscris aproximativ 200 de actriţe şi actori.

Spectacolul aduce în prim-plan povestea tânărului Tom, al cărui parcurs pătrunde în intimitatea profundă a relaţiilor interumane şi a stigmatelor sociale. Între tandreţe şi violenţă, personajele din textul lui Bouchard (ecranizat în 2013 de Xavier Dolan) jonglează între statutul de victime şi călăi, mânaţi de dorinţe înăbuşite şi porniri animalice. În prim-plan se află povestea tânărului Tom şi călătoria sa în micul oraş de provincie de la ţară, unde locuieşte familia iubitului său, decedat într-un accident de maşină. Parcursul său pătrunde în intimitatea profundă a relaţiilor interumane şi a stigmatelor sociale.

„Textul lui Michel Marc Bouchard vorbeşte despre doliu, despre «închisori» şi secrete. Autorul spune: «înainte să înveţe să iubească, homosexualii învaţă să mintă. Suntem nişte mitomani curajoşi». Tom sunt eu şi sunt acei tineri homosexuali care trăiesc în frică şi culpabilitate. Îmi doresc cu acest proiect să redea unghiul subiectiv al personajului central Tom, la intersecţia dintre jocul realist psihologic şi «distanţarea» faţă de naraţiunea fictiunii, care să vorbească despre rănile intime şi politice ale lumii în care trăim, pentru că după acestă lungă izolare, cred că teatrul poate fi şi o artă a vindecării", spune Eugen Jebeleanu.

Montarea spectacolului „Băiatul văduvă" va avea loc anul viitor, într-o a doua etapă de lucru. În cadrul celor două reprezentaţii (din 19 şi 20 octombrie) publicul va putea viziona prima etapă a acestui performance work in progress - rezultatul a zece zile de lucru intens, urmate de trei reprezentaţii la finalul lunii iunie.

Fiecare reprezentaţie va fi urmată de un Q&A Session cu regizorul Eugen Jebeleanu şi echipa artistică, având în vedere că spectacolul se joacă în cadrul Lunii Istoriei LGBTQIA+ 2021" - o iniţiativă a Asociaţiei Accept.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările