„Povestea prinţesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete, în deschiderea Jocurilor Culturale şi Olimpice de la Tokyo din 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din „Prinţesa deocheată”, în regia lui Silviu Purcărete
Imagine din „Prinţesa deocheată”, în regia lui Silviu Purcărete

„Povestea prinţesei deocheate”, regizat de Silviu Purcărete, va deschide Jocurile Culturale şi Olimpice, din 2020, de la Tokyo, anunţă Teatrul Naţional „Radu Stanca”Sibiu. Spectacolul poate fi văzut pe 8 şi 12 septembrie la Sibiu.

Spectacolul „Povestea prinţesei deocheate” are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual şi o codificare complexă.

Inspirat de această tradiţie teatrală, Silviu Purcărete îşi propune să facă un spectacol european, folosind textul, regulile şi spaţiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală. „Povestea prinţesei deocheate” abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări şi răzbunare. Spectacolul preia aceste teme şi construieşte, cu umor si auto-ironie, un comentariu efervescent al dialogului dintre cultura europeană şi cea japoneză.

Pentru acest spectacol, Purcărete a colaborat cu doi artişti asociaţi, compozitorul Vasile Şirli şi scenograful Dragoş Buhagiar, cu care lucrează de mult timp în toate marile proiecte realizate la Teatrul „Radu Stanca“ din Sibiu. Aceeaşi echipă a lucrat şi pentru spectacolul „Richard al III-lea”, care a avut premiera în 2017 la Tokyo Metropolitan. 

Kabuki este una din cele trei mari stiluri de teatru japonez, alături de nō şi bunraku. Numele - o combinaţie a ideogramelor pentru cântec, dans şi artă - trimite prin conotaţii la cuvintele „şocant“ şi „neobişnuit”. Începuturile kabuki au fost în prima perioadă a secolului al XVII-lea, făcând referire la un fel de spectacol de varietăţi jucate de trupe de actori itineranţi. Popularitatea pieselor kabuki sa datora în mare măsură scenelor senzuale şi erotice. Textele în japoneză de kabuki sunt basme tradiţionale, care au devenit arhetipuri, ca în teatrul antic grecesc. În spectacolul de la Sibiu, „Povestea prinţesei deocheate“, avem de-a face cu un tip de teatru popular, cu un anumit tip de umor adaptat, cu subtilitate de Silviu Purcărete, pentru a avea o coerenţă europeană.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

scena din "Povestea printesei deocheate"

Regie: Silviu Purcărete

Scenografie: Dragoş Buhagiar

Muzica originală: Vasile Şirli

Asistenţi regie: Eugen Gyemant, Sanda Anastasof

Asistent scenografie: Iuliana Gherghescu

În distribuţie: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloş, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacşu, Pali Vecsei, Vlad Robaş, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruţa Vasiu, Serenela Mureşan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrliţeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ştefania Marola, Eduard Pătraşcu, Mihai Coman, Viorel Raţă, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ştefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite