Actriţa Liliana Tomescu a murit la vârsta de 92 de ani | FOTO VIDEO

Actriţa Liliana Tomescu a murit la vârsta de 92 de ani | FOTO VIDEO

Actriţa Liliana Tomescu a murit la vârsta de 92 de ani, în Suedia, acolo unde era stabilită, transmite Institutul Cultural Român (ICR) din Stockholm.

Ştiri pe aceeaşi temă

Actriţa s-a născut pe 12 august 1929. A fost absolventă a Institutului de Artă Dramatică şi s-a stabilit în Suedia împreună cu soţul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980. 

GALERIE FOTO

În anul 1981 a absolvit cursurile intensive de limbă suedeză de la Universitatea din Göteborg obtinând o diplomă care i-a oferit prilejul să lucreze la toate nivelele de limbă.

Liliana Tomescu a fost actriţă a Tatrului Notarra din Bucureşti timp de 30 de ani şi a avut o carieră impresionată în teatru şi film. A jucat cu mari actori, precum Ion Lucian, Lucia Sturdza Bulandra, Beate Fredanov, George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu. Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori. 

În anul 1964, ea a primit tilul de „Artistă Emerită“, stabilind, în România, un record fiind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată. 

În anul 1991, a primit şi în Suedia, de la primăria oraşului Stockholm, titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

Artista a revenit în ţara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER, transmite ICR.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de Editura Integral. „Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia”, mărturisea actriţa, în carte.

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările