Cea mai luxoasă sală de banchet din imperiul roman, descoperită de arheologii spanioli în Vila lui Hadrian la Tivoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vila Hadrian
Vila Hadrian

Bogăţia arhitecturală din vila împăratului roman Hadrian (76-138 după Hristos) de la Tivoli era admirată deja de scriitoarea Marguerite Yourcenar şi de generaţiile de vizitatori, de artişti şi de curioşi îndrăgostiţi de luxosul teatru maritim.

Excavat de o echipă de arheologi spanioli, tricliniul - sala de banchet romană - a fost identificat în zona cunoscută sub numele de reşedinţă imperială, partea cea mai veche a sitului, altădată ocupată de o vilă patriciană din epoca republicană, scrie Le Figaro.

De un lux desăvârşit, acest tricliniu a fost situat pe o platformă din marmură de Carrara plasată în mijlocul unui bazin, la care se ajungea prin pasarele retractabile. Camera trebuia să fi dat impresia unei insule de marmură pierdută în mijlocul unei mări de fântâni.

O descoperire considerată "uimitoare" de Rafael Hidalgo Prieto, directorul săpăturilor. "Este absolut unic în lume. Nu există altă sală de banchet la fel de sofisticată ca cea pe care am descoperit-o în vila lui Hadrian", a declarat el pentru cotidianul spaniol ABC. 

Potrivit arheologilor, "este un nou exemplu al unei anumite idei de opulenţă care apărea foarte des în Vila lui Hadrian". 

Înconjurat de alte patru anexe, camere mici la fel de bogat decorate, acest spaţiu de banchet nu putea primi mai mult de trei persoane. 

Arheologii sunt de părere că acesta ar putea fi locul unde împăratul îşi lua micul dejun, în companie restrânsă. "Era un spectacol aproape teatral", a afirmat Andrea Bruciati, directorul sitului din Vila Hadrian, citat de Times. "Scopul vilei era de a reprezenta divinitatea împăratului. Era aproape futurist. Politicienii ar putea să înveţe astăzi de la el". 

Acest tricliniu acvatic era alimentat de un ingenios dispozitiv hidraulic care traversa întreaga elevaţie arhitecturală printr-un joc de cisterne miniaturale. 

Situat în apropiere de Tivoli, la poalele Apeninilor şi la 30 de kilometri de Roma, complexul vilei se întinde pe aproape 120 de hectare. Amenajat de Hadrian în mai multe faze, începând din 118 după Hristos, diferitele pavilioane ale complexului se inspiră din modele greceşti şi egiptene care erau dragi împăratului. Vila a fost redescoperită la mijlocul secolului XV. Închisă din cauza pandemiei, ea va fi redeschisă publicului săptămâna aceasta. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite