Excluderi cu scandal din Uniunea Scriitorilor. Manolescu e numit „Niki Întâiul, regele spumelor“. Citiţi în exclusivitate reacţia PEN Clubului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea de miercuri din rândurile breslei a şase scriitori celebri, printre care Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, este contestată de scriitorii Radu Vancu şi Dan Lungu, senator USR, care-i cer preşedintelui Nicolae Manolescu revocarea măsurii. Cunoscuta scriitoare clujeancă Ruxandra Cesereanu s-a retras din Consiliul Uniunii.

Un nou scandal a cutremurat, în weekend, Uniunea Scriitorilor din România (USR), tocmai când ecourile „războiului“ sângeros din primăvara trecută păreau a se mai fi stins, iar breasla se pregătea să sărbătorească, la Botoşani şi Ipoteşti, aniversarea lui Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Mai mulţi scriitori, printre care celebrii Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, au fost excluşi miercuri din Uniunea Scriitorilor. Motivul: ar fi participat la o şedinţă nestatutară organizată de „rebelii“ din sindicat, menită a slăbi coeziunea USR. Autorul mutării: temutul Consiliu al Uniunii, subordonat lui Nicolae Manolescu.

În replică, doi reputaţi profesionişti ai scrisului, scriitorii Dan Lungu (actualmente şi senator al Uniunii Salvaţi România) şi Radu Vancu cer, printr-o scrisoare deschisă, revocarea excluderilor, pe care le consideră „abuzive“ şi demisia în bloc a membrilor contestatului Consiliu. Totodată, organizaţia PEN Club România a lansat un „Apel de reconciliere între scriitori“, îndemnându-i, pe un ton conciliant, pe toţi cei implicaţi să-şi dea mâna şi să se aşeze la masa tratativelor. Aflat la Botoşani pentru manifestările de ziua lui Eminescu, preşedintele USR, Nicolae Manolescu, nu a răspuns la solicitările de a comenta aceste reacţii.

Citeşte şi: INTERVIU Criticul Nicolae Manolescu: „Generaţia 2000 cunoaşte un declin de formă stupefiant“

În urma evenimentelor din ultima săptămînă, Consiliul director al PEN România a lansat un "Apel de reconciliere între scriitori" în spiritul valorilor pe care PEN le sustine: libertatea de expresie, valorile civice şi morale, protecţia scriitorilor împotriva cenzurii şi ingerinţelor politice.
Apelul PEN Romania îşi propune să ofere un spaţiu de reflecţie, deschis tuturor, asupra valorilor definitorii ale etosului scriitoricesc.

Citeşte aici în exclusivitate apelul PEN Romania la reconciliere:

APEL DE RECONCILIERE ÎNTRE SCRIITORI

Cînd în comunitatea scriitoricească se conturează poziţii ireconciliabile, responsabilitatea faţă de modul în care societatea percepe demnitatea civică a scriitorului şi a literaturii este totuşi comună.

În acest sens, este vital ca publicul să nu rămînă cu impresia unei ciocniri a ambiţiilor, degenerînd în ceea ce englezul numeşte „a face comerţ cu insulte”.

O asemenea situaţie poate fi evitată cu siguranţă dacă toţi cei implicaţi, chiar dacă de pe poziţii incompatibile, se vor strădui să pună accentul pe principiile şi ideile care îi animă.

Sentimentul unui război civil literar legat strict de redistribuirea resurselor îi poate aliena profund pe cititori. Dimpotrivă, confruntarea unor intelocutori care argumentează cu pasiune pentru valorile, viziunile şi proiectele lor poate să redeştepte încrederea în relevanţa socială a literaturii.

De asemenea, într-un moment în care civilizaţia democratică este pusă la grea încercare în zone din imediata noastră apropiere, este important să ne amintim că, dincolo de tot ceea ce ne desparte, avem o responsabilitate comună faţă de cauza libertăţii cuvîntului. Să ne lăsăm inspiraţi - şi, astfel, moderaţi în polemicile noastre interne – de exemplul acelor confraţi care, deşi se exprimă în alte limbi, duc, cu riscul vieţii, cu mari suferinţe şi privaţiuni personale, o dramatică luptă împortiva dictaturii, a violenţei şi cruzimii, luptă care, în mod cert, este şi a noastră.

PEN Romania îşi propune să ofere un spaţiu de reflecţie, deschis tuturor, asupra valorilor definitorii ale etosului scriitoricesc şi a modului în care profesarea acestora contribuie la crearea unei societăţi mai empatice, mai libere, mai creative, într-un cuvînt, mai umane.

PEN ROMÂNIA

USR: „Un fals grosolan“

Şase membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, au fost excluşi, miercuri, din organizaţie, după ce au participat la o adunare generală, pe care preşedintele Nicolae Manolescu, împreună cu Consiliul Uniunii, a declarat-o nevalidă. „Consiliul Uniunii Scriitorilor din România, întrunit în şedinţa extraordinară miercuri, a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a membrilor Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig pentru încălcarea art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R“, se arată în comunicatul preşedintelui USR, citat de News.ro.

„Necesitatea şedinţei extraordinare a Consiliului Uniunii Scriitorilor din România s-a datorat convocării în data de 7 ianuarie a unei Adunări Generale nestatutare de către un grup de 24 de scriitori care nici măcar, majoritatea, nu sunt membri ai USR, în care au fost adoptate mai multe măsuri şi realese organe de conducere. Totul este un fals grosolan (...)

Nu te poţi autointitula USR şi să încalci totodată prevederile statutare ale adevăratului USR“,

mai scrie pe site-ul USR.

Reacţiile au curs

Dan Iancu, un alt membru USR exclus demult de Consiliu, s-a exprimat la rândul său: „Ce-nseamnă să fii idiot. La exmatricularea scriitorilor care au participat la ag-ul din 7 ianuarie a.c. unde au fost fizic 16 scriitori şi 8 procuri, poza publicată de noi a devenit proba supremă. Neavând lista completă, Niki a putut tăia doar 6 capete, restul fiind deja excluşi. Unii, cei prezenţi prin procură, au «scăpat». (...)

Acu dacă domnia sa, El Niki, crede că excluderile pe care le-a dictat sunt reale, are o problemă. Dacă nu, înseamnă că a făcut ţirc. Trăiască bufonul naţional, Niki Întâiul, regele spumelor şi al babelor miţoase”.
image

În replică, scriitorii Dan Lungu (senator USR de Iaşi, foto sus) şi Radu Vancu (foto dreapta) au iniţiat o scrisoare deschisă prin care solicită conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea acestor excluderi considerate abuzive, precum şi demisia în bloc a membrilor acestui Consiliu.

image
„Solicităm Conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea acestor excluderi abuzive, precum şi demisia în bloc a membrilor acestui Consiliu care, spre dezonoarea lui, a votat «în unanimitate»“,

se arată în scrisoarea deschisă publicată de cei doi scriitori pe Facebook.

„Dincolo însă de litera Statutului, este regretabil şi revoltător faptul că nişte creatori monitorizează, suspendă şi exclud alţi creatori din singura Uniune de creaţie de profil din România“, mai scriu cei doi. La rândul lui, scriitorul ieşean Florin Lăzărescu spune, într-o postare pe Facebook, că Uniunea Scriitorilor din România e „nefrecventabilă şi nereformabilă“.

Generaţia 2000 cunoaşte un declin de formă stupefiant. Nicolae Manolescu critic literar Trăiască bufonul naţional, Niki Întâiul, regele spumelor şi al babelor miţoase. Dan Iancu scriitor
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite