Autori de marcă şi cărţi bune, la Târgul Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pascal Bruckner, unul dintre cei mai cunoscuţi
autori francezi, vine la Bucureşti FOTO: REUTERS
Pascal Bruckner, unul dintre cei mai cunoscuţi autori francezi, vine la Bucureşti FOTO: REUTERS

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, care se deschide miercuri, 21 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, cititorii se vor putea întâlni cu autori de marcă, unii dintre ei cunoscuţi şi apreciaţi în toată lumea.

Cele două vedete internaţionale incontestabile care vor fi prezente la lansările propriilor cărţi de la Gaudeamus vor fi Pascal Bruckner şi Simon Toyne.

Pe Bruckner îl veţi putea vedea sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 11.00, la standul Editurii Trei, unde-şi va lansa cel mai recent volum al său, „Fanaticii Apocalipsei“. În cartea sa, Pascal Bruckner atrage atenţia că preocuparea pentru mediu şi grija de a salva planeta s-au transformat într-un adevărat fanatism. Ecologia a devenit o ideologie globală, cu preoţii, templele şi vocabularul ei demn de un nou catehism al catastrofei - este de părere Pascal Bruckner.

Simon Toyne, autorul bestsellerului „Sanctus“, va fi vineri, 23 noiembrie, de la ora 18.00, la standul Editurii ALL, unde se va lansa al doilea volum al „Trilogiei Sancti“, „Cheia“. Continuarea romanului „Sanctus“,„Cheia“ este un thriller plin de mistere şi de răsturnări de situaţie: soarta omenirii se află în mâinile unei femei - ea fiind Cheia -, devenită astfel cea mai importantă persoană din lume.

O altă autoare interesantă care va veni în România este canadianca de origine asiatică Kim Thuy, care-şi va lansa sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 14.00, volumul „Pentru tine“, scris împreună cu Pascal Janovjak şi apărut la Editura Spandugino.

Anul acesta, ţara invitată de onoare este Republica Moldova, iar statutul de „partener privilegiat“ este deţinut de Italia. Prin urmare, vor veni la Bucureşti mai mulţi oameni de cultură, scriitori, jurnalişti şi editori moldoveni şi respectiv italieni.

Desigur, publicul se va putea întâlni cu mulţi dintre cei mai îndrăgiţi autori români. De exemplu, sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 18.00, Neagu Djuvara va acorda autografe la standul Editurii Humanitas. În aceeaşi zi şi la acelaşi stand, Mircea Cărtărescu va vorbi la lansarea volumului de poeme de Bob Dylan, pe care l-a tradus, Andrei Pleşu îşi va lansa volumul „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste“, iar Horia-Roman Patapievici va vorbi despre „Lumea ca voinţă şi reprezentare“ de Arthur Schopenhauer.

La standul Editurii Polirom, cititorii se vor putea întâlni cu Gabriela Adameşteanu, căreia Poliromul îi dedică o serie de autor, cu Emil Brumaru, care va lansa „Opere III. Cerşetorul de cafea“, sau cu Cătălin Dorian Florescu, prezent la lansarea celui mai recent roman al său, „Jacob se hotărăşte să iubească“, căruia i-a fost conferit premiul „Cartea anului 2011” în Elveţia.

emil brumaru

Deşi autorul nu va fi prezent în România, în mod sigur unele dintre cele mai aşteptate cărţi sunt cele ale câştigătorului Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, Mo Yan. Editura Trei va lansa la Gaudeamus volumul „Schimbarea“, o autobiografie a lui Mo Yan si un portret al Chinei contemporane, iar Editura Humanitas Fiction îi va lansa romanul „Obosit de viaţă, obosit de moarte“.

Romane de Mo Yan, Herta Muller şi Amos Oz, lansate de Editura Humanitas la Gaudeamus

După "Sorgul roşu", reeditat pentru Gaudeamus, un nou roman al laureatului Premiului Nobel pentru Literatură, Mo Yan, este tradus în România, la Humanitas Fiction. Cartea „Obosit de viaţă, obosit de moarte” va fi lansată sâmbătă, 24 noiembrie, ora 17.30, la Târgul de Carte Gaudeamus. În deschidere vor vorbi Florentina Vişan, Elisabeta Lăsconi, Grigore Cartianu şi Denisa Comănescu.

coperta mo yan

Herta Muller, autoarea româncă stabilită în Germania care a câştigat Nobelul în 2009, îşi lansează, tot la standul Editurii Humanitas, romanul „Ţinuturile joase”. Scriitoarea descrie un loc sătesc din perspectiva unui copil, adoptând privirile, gesturile, mişcarea, spaimele şi închipurile acestuia, confruntate cu modul de a se comporta al adulţilor. În cadrul evenimentului, care va avea loc joi, 22 noiembrie, de la 18.30, vor vorbi Simona Kessler, Alexandru Şahighian, Simona Sora şi Denisa Comănescu.

Pe 25 noiembrie, în ultima zi a Târgului Gaudeamus, se va lansa şi cartea „Muntele Sfatului Rău” a autorului israelian Amos Oz. Cartea, care fost deja tradusă în peste patruzeci de limbi, descrie lumea unor imigranţi veniţi din Europa de Est, care vorbesc o ebraică stricată sau nu o vorbesc deloc. Un adevărat Turn Babel în care nu mai există nici o ierarhie clară, totul în atmosfera de incertitudine ce domina Ţara Sfântă la începutul anilor '40. În cadrul evenimentului care va începe la 13.30 vor vorbi Ioana Pârvulescu, Daniela Pîrvan-Jenaru, Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu.

24 noiembrie, ziua cărţilor de filosofie

Patru romane cu teme filosofice se lansează, sâmbătă, 24 noiembrie, la standul Editurii Humanitas din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. La ora 13.30, volumele „18 cuvinte-cheie ale lui Martin Heidegger” de Gabriel Liiceanu, „7 idei înrâuritoare ale lui Artistotel” de Alexander Gaungarten şi „20 de întrebări şi răspunsuri despre Immanuel Kant” de Mircea Flora vor fi prezentate în prezenţa fiecăruia dintre autori. Apoi, de la ora 14.00, se vor lansa lucrarea în două volume a filosofului Arthur Schopenhauer, „Viaţa ca voinţă şi reprezentare”, în prezenţa lui Horia-Roman Patapievici, Radu Gabriel Pârvu, Cătălin Cioabă şi Dan C. Mihăilescu.

Lista lansărilor de carte de la Humanitas nu se opreşte, însă. Joi, 22 noiembrie, la ora 14.00, la standul editurii va fi prezent Matei Vişniec, cu lucrarea „Procesul comunismului prin teatru”. De asemenea, vineri, de la ora 17.30,  Dan C. Mihăilescu îşi lansează volumul de memorii „Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş”, iar de la 18.00, Ilina Gregori va vorbi despre lucrarea sa „Cioran. Sugestii pentru o biografie imposibilă”, alături de Dan C. Mihăilescu, Constantin Zaharia şi Vlad Russo.

Tot Dan C. Mihăilescu lansează sâmbătă, de la ora 12.00, volumele din seria I.L. Caragiale: „Cele mai frumoase scrisori”, „Despre lume, artă şi neamul românesc” şi audiobook-ul „Leac de criză”. În cadrul evenimentului vor vorbi autorul, Ioana Pârvulescu şi Lidia Bodea.

carte dan c mihailescu

De la 12.30, Lucian Boia vine la Gaudeamus pentru a-şi lansa lucrările „De ce este România altfel?” şi „Explorarea imaginară a spaţiului”. Alături de autor vor vorbi Keith Hitchins, Andi Moisescu şi Cătălin Strat.

Autorul Martin S. Martin lansează tot sâmbătă, de la ora 13.00, volumul „America povestită unui prieten din România”, în prezenţa autorului şi a lui Vlad Mixich, Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu.

De la 14.30, Andrei Pleşu va fi prezent la Târgul de Carte Gaudeamus pentru a-şi prezenta volumul „Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste”, care a fost deja lansat la Editura Humanitas pe 8 noiembrie.

O oră mai târziu, la 15.30, Ioana Pârvulescu îşi va lansa romanul „Viitorul începe luni”, alături   de Mircea Cărtărescu şi de Vlad Zografi. De la 16.00, lucrarea „Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri” va fi lansată în prezenţa autorului, Radu Paraschivescu, precum şi a Oanei Pellea, a lui Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.

De la ora 17.00, Mircea Cărtărescu este aşteptat să vorbească despre volumul „Bob Dylan, Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”. Alături de el se vor afla Dan C. Mihăilescu şi Denisa Comănescu.

În ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus, va fi lansat, la ora 11.30, romanul „Îngerul decăzut” al scriitorului japonez Yukio Mishima, nominalizat de trei ori pentru Premiile Nobel în Literatură. Vor vorbi Angela Hondru, Andreea Sion, Elisabeta Lăsconi şi Raluca Popescu.

La ora 12.00, lucrările memoristice „Între uitare şi memorie” şi „Povestind despre atunci” vor fi lansate în prezenţa celor două autoare, Micaela Ghiţescu şi Monica Pillat, alături de Dan C. Mihăilescu şi Barbu Cioculescu.

De la 12.30, volumul „Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete” de Vladimir Tismăneanu va fi lansat, în prezenţa lui Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea.

Gabriela Adameşteanu, Emil Brumaru şi Filip Florian, la Polirom

La această ediţie Gaudeamus, Polirom va lansa cel mai nou proiect editorial, “Seria de autor Gabriela Adameşteanu”, care începe cu romanul “Dimineaţă pierdută”, în ediţie definitivă, dar şi cu volumul de proză scurtă “Vara-primavara”. 

gabriela adamesteanu

Emil Brumaru, unul dintre cei mai mari poeţi români, se va afla la standul Polirom sâmbăta, la ora 14.30, pentru lansarea volumului “Opere III. Cerşetorul de cafea”. Volumul, cu o prefaţă semnată de Livius Ciocârlie, a aparut în colecţia „Opere” (coordonator Daniel Cristea-Enache), şi în ediţie digitală.

Marta Petreu, căreia Polirom i-a dedicat o serie de autor în anul 2011, va fi prezentă la Gaudeamus pentru lansarea volumului “Ionescu în ţara tatălui”, editia a treia, revăzuta şi adăugită, ce conţine şi o addenda în care autoarea răspunde obiecţiilor formulate de Marie-France Ionesco la adresa volumului.

Fanii lui Filip Florian, autorul romanelor “Degete mici”  şi “Zilele regelui”, il vor putea asculta sâmbătă, la ora 15.30, citind un fragment din noul său roman, “Toate bufniţele”, in curs de apariţie în colecţia „Fiction Ltd.”.

Iubitorilor colectiei „Ego. Proza”, Editura Polirom le propune patru romane excelente: Hotel “Universal” de Simona Sora, romanul unei lumi dispărute, o lume amestecată, cosmopolită şi crudă, însă cu valorile esenţiale intacte; “Omar cel orb” de Daniela Zeca-Buzura; “Dragostea, chiar ea” de Corina Sabău şi “O fereastră întunecată” de Florin Irimia.

Noi traduceri în colecţia „Biblioteca Polirom” vor putea fi găsite la Gaudeamus: “Fărâme de viaţă” de Zeruya Shalev, “Lapte negru” de Elif Shafak, “Vacile lui Stalin” de Sofi Oksanen, “Joseph Anton. Memorii” de Salman Rushdie,”Punctul Omega” de Don DeLillo etc.

Lansări şi dezbateri la standul Editurii Adevărul

Editura Adevărul propune pentru acest târg două noi apariţii: „Jurnalul unui puci ratat“ de Grigore Cartianu şi „Noul Testament – Evanghelia după Marcu“, în traducerea lui Cristian Bădiliţă. Cartea lui Grigore Cartianu se lansează miercuri, 21 noiembre, la ora 17.30, şi cu această ocazie vor vorbi autorul şi Ion Cristoiu. “Evanghelia după Marcu“ va fi lansată sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 14.00, şi vor fi prezenţi la acest eveniment Cristian Bădiliţă, Toader Paleologu şi Constantin Bălăceanu Stolnici.

ion cristoiu

Pe lângă aceste lansări, la standul Editurii Adevărul vor fi evenimente în fiecare zi. Joi, la ora 17.30, Adrian Cioroianu, Călin Hentea, Dan Falcan, Ion Cristoiu şi Ion M. Ioniţă vor participa la Dezbaterea Historia – Stalingrad 70. Vineri, 23 noiembrie, la ora 14.00, va fi lansat volumul “Şantajul şi etajul – Pamfil Şeicaru, intre legendă şi adevăr”, de George Stanca, unde vor vorbi, pe lângă autor, Ion Cristoiu, Ion M. Ioniţă şi Mircea Coloşenco.

Vineri, 23 noiembrie, de la ora 17.00, standul Adevărul va găzdui dezbaterea “Despre ziare şi cărţi” - o discuţie liberă cu câţiva editorialişti de marcă ai ziarului “Adevarul”: Grigore Cartianu, Sabin Orcan, Florentina Ţone, Simona Catrina, Andrei Crăciun

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 11.00, copiii cu vârste între 6 şi 13 ani sunt aşteptati la Standul Editurii Adevarul, unde va fi prezentată “Enciclopedia ilustrată a copiilor”. Invitaţi: Alina Sorescu, copii de la Atelierul de Muzică şi Prezenţă scenică “Alina Sorescu”, corul de copii Amicii.

Tot sâmbătă, de la ora 17.00, Alex Ştefănescu, Florin Iaru, Cezar Paul-Bădescu şi Dan Mircea Cipariu vor încerca să răspundă la întrebarea “Cine mai crede astăzi în poezie?”

Duminică, 25 noiembrie, între orele 13.00 – 15.00, la standul Adevărul îl puteţi găsi pe Grigore Cartianu, pentru autografe.

Simon Toyne şi Arşinel, la Editura ALL

Editura ALL lansează joi, 22 noiembrie, volumul „Sminţiţii” al lui Dan Bălănescu. Personajele „smintite” sunt atât de bine conturate, încât autorul, prin scriitura sa, îl va introduce pe cititor într-o lume din care cu greu se va putea refugia. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa lui Dan Bălănescu, începând cu ora 18.00.
La standul Editurii ALL din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus se va afla autorul britanic Simon Toyne, venit cu ocazia lansării romanului „Cheia”, care este continuarea bestsellerului „Sanctus”, pubicat anul trecut. Acţiunea romanului se petrece în oraşul turcesc Ruina şi o aduce în prim-plan pe ziarista americană Liv Adamsen, „cheia” salvării întregii omeniri. Lansarea va avea loc vineri, 23 noiembrie, de la ora 18.00.

simon toyne cheia

Seria lansărilor la Editura ALL continuă, sâmbătă, la ora 16.00, cu romanul autobiografic „Şoseaua Căţelu 42”, în prezenţa autoarei, Alinei Nedelea. Scris într-un stil direct, colocvial, volumul descrie, mai întâi din perspectiva copilului, apoi din cea a adolescentului şi a tânărului adult, universul unui cartier bucureştean înainte şi imediat după evenimentele din decembrie 1989.

Tot sâmbătă, de la ora 18.00, comedianul Alexandru Arşinel se va întâlni cu publicul în cadrul lansării biografiei sale, „Alexandru Arşinel, de la Dolhasca...pe Calea Victoriei. Maria Capelos într-o discuţie amicală cu Alexandru Arşinel”. Actorul povesteşte în paginile cărţii drumul său din oraşul moldovenesc Dolhasca până în Bucureşti şi, mai precis, până pe Calea Victoriei, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde este director în prezent.

Fantasy la standul Editurii Nemira

Editura Nemira se remarcă cu lansarea a cinci romane science-fiction la Târgul de Carte Gaudeamus. Romanul de debut al autorului George R.R. Martin, „Lumina ce se stinge”, înfăţişează o viziune provocatoare asupra nopţii eterne, unde palpită o lume în care coabitează mai multe culturi, unde prada şi vânătorul îşi schimbă adesea rolurile.

Cartea „Maşina timpului” a lui H.G. Wells, părintele literaturii SF, este, de asemenea, lansată la standul Editurii Nemira. Despre maşinile timpului, autorul spune că  „fiecare dintre noi le are. Cele care ne duc în trecut sunt amintirile. Cele care ne poartă în viitor sunt visele”.

Două volume ale autorului Orson Scott Card vor fi lansate tot la Gaudeamus: „Jocul lui Ender” şi „Vorbitor în numele morţii”. Acestea sunt primele două volume ale celevrei serii „Jocul lui Ender”, care va fi ecranizată în 2013. Lucrarea „Vorbitor în numele morţii” a primit Premiile Nebula, Hugo şi Locus.

Unul dintre cei mai cunoscuţi autori români de SF, Liviu Radu, îşi lansează volumul „Armata moliilor. O aventură a lui Taravik”, primul dintr-o serie fantasy.

Marian Truţă, redactor-şef al revistei online Nautilus, îşi lansează, de asemenea, romanul „A doua venire”, alcătuit din mai multe proze scurte ale unuia dintre cei mai cunoscuţi iubitori de SF din România.

La secţia non-ficţiune, va fi lansat romanul „Istoria duelului, pasiunea francezilor”, a autorului Jean-Noël Jeanneney, care povesteşte despre o practică a unor vremuri de mult apuse.

În cadrul romanelor clasice, o lucrare a lui Charles Dickens la fi lansată la Gaudeamus. „Misterul lui Edwin Drood” este ultimul roman al scriitorului, neîncheiat la moartea acestuia.

Dintre volumele autorilor români publicate la Editura Nemira, amintim de lansarea cărţilor „Arrhetonul” - Lavinia Bârlogeanu, „Cum să cucereşti un bărbat pe e-mail, messenger şi Facebook” - Dar Rădoiu şi „România feudelor târzii” - Valentin Nicolau.

RAO lansează „Marele arhitect al Universului”

La standul Editurii Rao, lansările de carte încep din prima zi a Târgului. Autorul Ştefan Mâşu va fi prezent pentru a-şi lansa volumul „Marele arhitect al Universului”, miercuri, 21 noiembrie, de la ora 16.00. 

Joi, la ora 14.00, volumul „Nici vii, nici morţi” va fi lansat în prezenţa autorului, Augustin Buzura, precum şi a criticilor literari Ion Simuţ şi Răzvan Voncu. Lansările continuă joi, la ora 16.00, cu lucrarea „Transnistria 1989–1992. Cronica unui război «nedeclarat»” a lui Ion Costaş şi cu  „Analiza de Intelligence. O abordare din perspectiva teoriilor schimbării” a lui Ionel Niţu, de la ora 18.00. 

coperta homo fraudens

Vineri, 23 noiembrie, de la ora 13.00, se va lansa volumul „Homo Fraudens” al autorului Mircea Maliţa. La ora 14.00, lucrarea „Istoria artei – de la pictura rupestră, la arta urbană” va fi lansată în prezenţa profesorului academician Răzvan Theodorescu. În aceeaşi zi, de la 15.00, Anca Octavia Dragomirescu îşi va lansa cartea „Soluţia: rocada mică”, avându-l ca invitat pe Marius Ghilezan. 

De la ora 16.00, tot vineri, se vor lansa două lucrări: „Ironia istoriei americane”, în prezenţa autorului Reinhold Niebuhr şi „Noul aliat. Regândirea politicii de apărare a României la începului secolului XXI” de George Cristian Maior, prezent la eveniment. 

Aventurile lui BOOK, la Curtea Veche

Editura Curtea Veche îi aduce la Gaudeamus pe Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, pe Adrian Cioroianu, Tudor Octavian, Ligia Pop şi Margareta Pâslaru, în cadrul evenimentelor care se vor desfăşura la stand. De asemenea, profesorul Bernard Lategan va veni din Africa de Sud pentru a-şi lansa cartea la Editura Curtea Veche. 

Alături de personalităţile care vor fi prezente la standul editurii, cititorii vor face cunoştinţă cu BOOK, un personaj de benzi desenate create exclusiv pentru Curtea Veche Publishing. 

Joi, 22 noiembrie, volumele „ Caucazul de Sud după 20 de ani: Regimuri politice, securitate şi energie” al autorilor Ileana Racheru, Stanislav Secrieru şi Angela Grămadă, şi “Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate” de Constantin Iordachi (coordonator), Ştefan Leonescu, Alexandra Toderiţă, Claudia Silaghi şi Cristian Ghinea vor fi lansate în prezenţa Angelei Grămadă, a lui Sergiu Panainte, a Ileanei Racheru, a lui Stanislav Secrieru şi a Alexandrei Toderiţă. Evenimentul va începe la ora 17.00. 

Pe 23 noiembrie, cititorii se vor întâlni cu Bernard Lategan, venit să-şi lanseze volumul „ Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud”. Alături de autor vor vorbi Venita Smit, Theodor Paleologu, Doina Jela şi Magda Stavinschi, moderaţi de Miruna Meiroşu. Lansarea va avea loc la ora 16.30. 

Jurnalul lui Eusebiu Ştefănescu

Tot vineri, de la ora 18.30, Silviu Gherman, membru al formaţiei Mes Quins, îşi va lansa cartea „Hârtiile Masculului” la standul Editurii Curtea Veche, în prezenţa lui Cristian Neagoe şi a lui Constantin Vlad. 

masinile regelui

Lucian Croitoru, cu volumele „Politica monetară” şi „Jaful vs. «Dreptul de a nu minţi», şi Adrian Cioroianu cu „Adulter cu smochine şi pescăruşi”, vin sâmbătă, 24 noiembrie, la Gaudeamus, la ora 11.00, respectiv 13.00. Despre cele două volume ale lui Lucian Croitoru vor vorbi autorul, Florin Câţu, Emil Hurezeanu, Horia-Roman Patapievici, Ionuţ Popescu şi George Virgil Stoenescu. Alături de Adrian Cioroianu vor fi prezenţi, la ora 15.00, Cristina Cioran, Alice Năstase Buciuta şi Alex Ştefănescu.

De la ora 15.00, tot sâmbătă, este aşteptat ASR Principele Radu al României, care va veni pentru lansarea cărţii „Maşinile Regelui”, iar de la 16.30, cititorii se pot întâlni cu Margareta Pâslaru, care va acorda autografe pe prima pagină a volumului său „Eu şi timpul”. 

În ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus, pe 25 noiembrie, Ligia Pop îşi va lansa lucrarea „Reţete Vegane Fără Foc”, iar alături de ea vor vorbi Mihaela Olaru şi Izabela Pănescu. Evenimentul va începe la ora 12.00, iar de la 14.00, Tudor Octavian lansează volumul „Jurnal de subiecte pentru povestiri, comedii şi romane mici”, alături de Eusebiu Ştefănescu. 

Ultima lansare la standul Editurii Curtea Veche va avea loc dunimică, la ora 16.00. Cartea lui Horia Bozdoghină va fi lansată în prezenţa autorului şi a lui Alexandru Florian, Andrei Muraru şi Constantin Vlad. 

Profesorul Marian Petcu lansează „10 teme de istorie a jurnalismului”

Pe 24 noiembrie, la 13.30, la standul Editurii Ars Docendi, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, se va lansa lucrarea „10 teme de istorie a jurnalismului” a profesorului universitar Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti. Lansarea se va realiza  în prezenţa decanului facultăţii, Viorica Păuş şi a lui Sorin Preda.  

carte petcu

Tot Marian Petcu va mai lansa luni, 26 noiembrie, de la ora 16.00, enciclopedia cronologică „Istoria jurnalismului din România în date”, la Palatul Şuţu din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti. Lucrarea a fost realizată de 120 de specialişti coordonaţi de profesor şi include prezentări ale evenimentelor din perioada 1731-2011. În date exacte, este vorba de 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, legislaţia presei, 33.500 de jurnalişti, publicişti, editori, precum şi numeroase alte evenimente: greve ale jurnaliştilor, conferinţe şi congrese, conflicte şi altele. Volumul a fost publicat la Editura Polirom. 

100 de titluri la Editura Univers

Editura Univers propune peste 100 de titluri prezente la stand, 15 noutăţi, reduceri de până la 50%.

Pe lista noutăţilor se află atât titluri de beletristică, apărute în traducere în cadrul colecţiilor „Secolul XX” ("Oameni de porumb" de Miguel Ángel Asturias), „Secolul XXI” ("Fata tăcută" de Peter Høeg, "Inima mea e sora lui Dumnezeu" de Raimundo Carrero, "Numele meu e Jamaica" de José Manuel Fajardo), „Globus” (Iubire de Hanne Ørstavik) sau în cadrul seriilor de autor (Boris Vian – "Iarba roşie").

Duminică, 25 noiembrie, la ora 14.00, Editura Univers lansează trei dintre cele mai noi titluri:

• cea mai nouă traducere din opera prozatorului danez Peter Høeg, un nume de prim rang al literaturii contemporane, cunoscut cititorilor din lumea întreaga datorită bestsellerului "Cum simte domnişoara Smilla zapada": "Fata tăcută" (traducere de Grete Tartler).
• cea mai cunoscută carte a laureatului Premiului Nobel pentru Literatura din anul 1967, Miguel Ángel Asturias: romanul "Oameni de porumb" (traducere de Lavinia Similaru) – o carte care explorează lumea magică a comunităţilor indigene, evidenţiind contrastul dintre o puternică tradiţie indiană şi modernitate.
• o traducere inedită, în cadrul colecţiei „Globus”: romanul "Iubire" al HanneiØrstavik, una dintre cele mai interesante şi reprezentative scriitoare norvegiene contemporane, ale cărei titluri au fost apărut în peste 20 de ţări; o poveste puternică şi sfâşietoare, romanul "Iubire" apare în traducerea din limba norvegiană a Aurorei Kanbar şi a lui Erling Schøller.

Evenimentul va avea loc la Standul Automobile Dacia, în prezenţa cunoscutei scriitoare şi traducatoare Grete Tartler, a apreciatului hispanist Andrei Ionescu şi a Virginiei Costeschi, coordonatoarea BookMag; moderatoare: Oana Boca.
 

Storytellers suedezi, în direct la târg 

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, Ambasada Suediei invită cititorii la o întâlnire online cu „Povestitorii Suediei” (Storytellers of Sweden – for Readers Worldwide). Transmisia în direct în limba engleză, de la Rosenbad, Press Conference Centre din Stockholm,  îşi propune stabilirea unui dialog între specialiştii pieţei de carte din Suedia şi iubitorii de literatură din lumea întreagă.

Printre evenimentele transmise în direct de la Stockholm se numără un film despre  viaţa şi opera laureatului Premiului Nobel pentru Literatură din anul 2011, Tomas Tranströmer, o dezbatere despre thrillerul suedez contemporan, precum şi un medalion foto dedicat lui August Strindberg, unul dintre cei mai influenţi dramaturgi ai secolului XX.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite