Stiri despre securitate europeana

  17 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Europenizarea securităţii europene: asta va fi soluţia agreată pentru ieşirea lină din criză?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Europenizarea securităţii europene: asta va fi soluţia agreată pentru ieşirea lină din criză?

  Ar fi o soluţie posibilă. Ar fi şi logică. Întrebarea este cine va trebui să fie de acord ca ea să înceapă să fie realmente negociată, aşa cum se deschid în acest moment perspective concrete, răspunzând presiunii în creştere de pe diverse pieţe europene şi nu numai, anulând astfel ceva din perspectivele conflictuale, cât se poate şi dacă se mai poate.

 • Securitatea europeană în „moarte cerebrală“?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Securitatea europeană în „moarte cerebrală“?

  Afganistanul a  fost o lecţie atât pentru America cât şi pentru Europa. UE, o putere economică, nu are o structură de apărarea comună proprie şi de aceea încearcă să reînvie ideea de forţă de intervenţie, o aşa numită ”forţă de intrare” sub umbrela unei autonomii strategice clamată de actualii lideri europeni. În schimb Washingtonul solicită o mai mare cooperare UE-NATO. Ce va urma?

 • Reprimirea Rusiei în
APCE: O greşeală?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Reprimirea Rusiei în APCE: O greşeală?

  Ziua de 11 septembrie nu a marcat doar comemorarea tragicelor atacuri teroriste cunoscute ca 9/11 ci şi o serie de evenimente petrecute pe plan internaţional, printre care şi judecarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dosarului în care Ucraina acuză Federaţia Rusă de abuzuri comise în Penisula Crimeea, anexată în 2014 de către Moscova.

 • Protejarea a peste 450 de milioane de europeni, o prioritate a Uniunii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Protejarea a peste 450 de milioane de europeni, o prioritate a Uniunii

  Negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, şi şeful-adjunct al Centrului European de Strategie Politică şi consilier al preşedintelui Juncker pe probleme de securitate şi apărare, Mihnea Motoc, prezintă într-un editorial în cotidianul „Adevărul“ liniile directoare în materie de apărare şi securitate în contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent blocul comunitar.

 • Care sunt cele mai proruse partide europene şi cum sunt cele din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Care sunt cele mai proruse partide europene şi cum sunt cele din România

  În Bulgaria, Grecia sau Ungaria sistemul de partide înclină spre poziţii antioccidentale, în timp ce în România, Estonia, Germania sau Olanda deschiderea spre astfel de valori este mult mai mică, arată un studiu al European Council on Foreign Relations.

 • Jens Stoltenberg: Iată ce vom decide azi, aici, la Varşovia!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jens Stoltenberg: Iată ce vom decide azi, aici, la Varşovia!

  Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, a vorbit în urmă cu puţin timp la „Warsaw Summit Expert's Forum“, practic sumarul tuturor ideilor care vor figura în documentul final al Summitului NATO. Rezumăm aici punctele esenţiale:

 • Diplomat rus: Rusia va lua măsurile necesare ca răspuns la noua bază NATO din România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Diplomat rus: Rusia va lua măsurile necesare ca răspuns la noua bază NATO din România

  Ţările occidentale trebuie să recunoască greşelile politice şi să pună capăt încercării de securizare a Europei, a declarat reprezentantul Rusiei la NATO citat de „Russia Today“. Mai mult, diplomatul rus a avertizat că Rusia va lua măsurile necesare pentru a răspunde amplasării unei noi baze a SUA pe teritoriul României.

 • Raportul EUROPOL 2014: Terorismul în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Raportul EUROPOL 2014: Terorismul în Europa

  Vă prezint azi rezultatele foarte interesante reunite de Europol în cadrul raportului său anual privind situaţia terorismului în Europa şi a tendinţelor în acest domeniu. Document nu numai foarte bine şi atent realizat, dar care conţine şi un extrem de precis sumar al tuturor temerilor majore la nivelul UE.

 • Protestele din Ucraina
şi impactul asupra sistemului european de securitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Protestele din Ucraina şi impactul asupra sistemului european de securitate

  Escaladarea manifestaţiilor anti-guvernamentale din Ucraina şi acutizarea situaţiei politice interne fac ca zona de la graniţa structurii euro-atlantice de securitate să devină extrem de instabilă. Problemele ce decurg din situaţia internă tensionată a Ucrainei sunt multiple, atât pentru securitatea europeană, cât şi pentru economia europeană şi ramurile sale adiacente.

 • Armata europeană comună, iluzie
sau realitate?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Armata europeană comună, iluzie sau realitate?

  Politic vorbind, iată, foarte pe scurt, etapele evoluţiei acestui proiect. După încheierea celui de-al doilea război mondial, pe 4 martie 1947, Franţa şi Marea Britanie semnează Tratatul de la Dunkuerque ca formulă de alianţă şi asistenţă mutuală împotriva unui eventual atac german ca reacţie la înfrângerea din război (având în amintire reacţia germană după Tratatul de la Versailles la încheierea primului război mondial).

 • Marea afacere (marea şansă) a secolului XXI: armata europeană
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea afacere (marea şansă) a secolului XXI: armata europeană

  Vă mai amintiţi cum şi când au început marile averi ale timpurilor moderne în Europa? Cu furniturile de arme în perioada napoleoniană, atunci când, din senin, a apărut o comanda uriaşă care se baza pe nevoile unei armate enorme pentru timpul său, mereu în deplasare spre un alt teatru de luptă şi cuprinzând unităţi mobile a căror avansare rapidă trebuia susţinută de o logistică performantă în diferitele zone ale imperiului.

Modifică Setările