Stiri despre robie

  14 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Sexismul şi rasismul. Răni adânci în sufletul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sexismul şi rasismul. Răni adânci în sufletul românesc

  Zilele trecute am avut un vis. Se făcea că sunt într-o piaţă mare, cu lume multă care se tot holba şi râdea zgomotos atunci când se uitau la mine şi familia mea, soţia şi cei doi copii. Inima-mi bătea destul de tare şi, nu prea ştiu de ce, dar frica pusese stăpânire pe mine, iar ai mei păreau şi mai speriaţi decât eram eu. Scâncetele lor înăbuşite mă sufocau şi cu greu puteam să rămân drept, în picioare.

 • Scurte explicaţii pentru unele proverbe despre romi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scurte explicaţii pentru unele proverbe despre romi

  De ani de zile mă documentez pentru a scrie o carte în care să explic anumite proverbe din spaţiul românesc care au în centru romii. Întotdeauna mi-am dorit ca explicaţiile să fie simple, de genul cărţilor „for dummies”. Ca un preambul la ceea ce sper să apară la un moment dat şi ca un teaser la evenimentele ce vor fi organizate de Ziua Romilor (8 aprilie), încerc să explic doar câteva:

 • Marea ruşine de pe obrazul acestui neam
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marea ruşine de pe obrazul acestui neam

  Astăzi se împlinesc 163 de ani de la „abolirea sclăviei ţiganilor“. Pe acest teritoriu a existat cea mai lungă robie de pe faţa Pământului. 500 de ani în care nişte oameni nu au fost consideraţi oameni doar pentru că aparţineau unui grup minoritar. Textul pe care îl ofer este doar o încercare timidă de aducere aminte a cadrului social care a făcut posibil ceea ce Alecsandri numea „marea ruşine de pe obrazul acestui neam“.

 • Mărturii ale călătorilor străini despre robia romilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturii ale călătorilor străini despre robia romilor

  Am decis ca până la finele acestui an sa public pasaje dintr-o lucrare pe care o coordonez şi care sper să apară în februarie 2019. Fac acest lucru ca răspuns la solicitările repetate pe care sute de profesori (mi) le-au făcut după ce au participat la cursurile de formare pe care pe care le ţin alături de colegii mei, ca parte a activităţii pe care Fundaţia Agenţia Împreună le face la nivelul multor zeci de şcoli.

 • Ce facem noi pentru România!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce facem noi pentru România!

  Cam 6 milioane de lei, adicătelea cam 1.4 milioane euro. Atât a plătit în ultimii 6 ani către statul român, sub formă de impozite, CAS si CASS, Fundaţia Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună“. Fără întârzieri, fără somaţii, fără executări silite. Suficient de mulţi bani pentru a se construi 3 grădiniţe sau o şcoală super-dotată, oriunde în mediul rural.

 • Romo
neanderthalensis sau despre noile forme de eugenism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Romo neanderthalensis sau despre noile forme de eugenism

  Zilele trecute, Muzeul de Arta Cluj–Napoca a vernisat o expoziţie cu tema „Imagini ale ţiganilor în colecţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca“. Chiar dacă ideea de a prezenta imaginea minorităţii romilor în arta românească este de salutat, modul în care Muzeul a ales să prezinte acest eveniment îmi arată cât de adânc sunt înrădăcinate anumite stereotipii şi prejudecăţi în mentalul colectiv.

 • Dubito ergo cogito sau despre 75 de ani de ignoranţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dubito ergo cogito sau despre 75 de ani de ignoranţă

  „Dubito ergo cogito” (tr: mă îndoiesc, deci gândesc), spunea René Descartes cu multe secole în urmă. Nu ai cum să te îndoieşti de ceea ce ştii dacă cineva nu iţi oferă o altă perspectivă asupra realităţii pe care tu, eşti convins că o ştii. Doar îndoindu-te îl poţi găsi pe Dumnezeu, mai ales atunci când Divinitatea aduce cu sine cunoaşterea (cogito ergo sum/sum ergo Deus est – tr: gândesc, deci exist/exist, deci Dumnezeu există).

 • „E ţiganii oameni?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „E ţiganii oameni?“

  Dincolo de ce obiecţii ar putea avea unul sau altul, regizorul Radu Jude realizează în filmul său „Aferim!“ o uluitoare reconstituire a epocii, fără precedent în cinematografia românească şi la un nivel rar atins în cea universală.

 • Adevărul Live: 159 de ani de la dezrobirea unei etnii. Despre sclavia
romilor şi politicile de integrare a acestora în societate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Adevărul Live: 159 de ani de la dezrobirea unei etnii. Despre sclavia romilor şi politicile de integrare a acestora în societate

  În contextul celebrării a 159 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române, Mihai Neacşu, director al Centrului Naţional de Cultură a Romilor, şi lector univ. dr. Delia Grigore, preşedinte al Centrului Rromilor „Amare Rrromentza“, au vorbit, la Adevărul Live, despre o lecţie de istorie care lipseşte din manuale şi despre anevoiosul proces de acceptare a comunitaţii rome în societate.

 • 158 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  158 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române

  Robia ţiganilor a durat mai mult de 5 secole în Moldova şi Valahia şi a contribuit seminificativ la situaţia romilor de astăzi. Azi, 20 februarie (8 februarie după calendarul iulian), se împlinesc 158 de ani de la ceea ce Mihail Kogălniceanu considera a fi un act pentru înlăturarea „păcatele(lor) lor şi ale părinţilor lor de a fi fost ani lungi stăpâni pe suflete de ţigani“.

Modifică Setările