
Muzeul Astra din Sibiu, emisarul României la Târgul Internaţional al Patrimoniului Cultural de la Paris FOTO
Muzeul Astra din Sibiu este singurul emisar al României în cadrul Salonului Internaţional de Patrimoniu Cultural de la Paris, din acest an.
Muzeul Astra din Sibiu este singurul emisar al României în cadrul Salonului Internaţional de Patrimoniu Cultural de la Paris, din acest an.
Carmen Ceauşu este restauratoare de cărţi la Muzeul Judeţean din Giurgiu, iar în ultimii 24 de ani i-au trecut prin mâini sute de documente şi volume cu o deosebită importanţă istorică, pe care le-a tratat cu multă răbdare şi migală.
Ceea ce vedem în expoziţia unui muzeu ascunde în spate un întreg proces de restaurare. Este cazul ţesăturilor cu vechime şi de sute de ani, multe dintre ele reconstituite, pur şi simplu, cu migală, pricepere şi un efort considerabil.
Laurenţiu Popa este un pictor gălăţean supranumit Rembrandt, după maestrul clar-obscurului, tocmai pentru măiestria cu care stăpâneşte această tehnică. Laurenţiu a dus tehnica clar-obscurului la un alt nivel şi a creat o tehnică proprie, care se numeşte strat în strat, şi care i-a adus renumele la nivel naţional, dar mai ales internaţional.
Pentru a fi inclusă în circuitul expoziţional şi ştiinţific, o piesă veche şi valoroasă trebuie să treacă printr-un amplu proces de restaurare, ce implică multă muncă, pricepere şi atenţie la detaliu.
Expoziţia-atelier se va deschide pentru public începând de miercuri, 23 noiembrie 2016, de la ora 18,00. Etapele de restaurare şi conservare ale unui obiect de patrimoniu sunt ilustrate prin intermediul unor panouri ce conţin atât fotografii, cât şi explicaţii ale fiecărui stadiu de restaurare.
Ovidiu Turcea, un buzoian pasionat de motoare şi organizator de competiţii de motociclete, şi-a dezvoltat pasiunea şi, de anul trecut, a început să recondiţioneze motociclete în atelierul din propria gospodărie.
Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu” caută să angajeze restaurator ceramică şi metal în cadrul Secţiei de Istorie şi Arheologie. Angajări mai fac Prefectura Gorj, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Primăria Novaci.
Buzoienii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au şansa să se angajeze într-o instituţie bugetară. Muzeul Judeţean de Istorie Buzău scoate la concurs trei posturi în cadrul instituţiei.
Restauratorul Ion Oprescu lucrează la „soarele" Statuii Ciumei într-o încăpere a Muzeului Banatului din Timişoara. În cel mult o lună de zile, Monumentul Sfintei Treimi din Piaţa Unirii, cunoscut şi ca Statuia Ciumei, va fi din nou întreg.
Salonul Naţional de Restaurare, deschis spre vizitare la Craiova, grupează 90 de piese de la muzeele României. De la pergamente la picturi, vase străvechi şi icoane, toate obiectele au fost salvate de la dispariţie de profesionişti în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului cultural.
Restaurează, la Muzeul Naţional al Agriculturii, obiecte de patrimoniu de mai bine de două decenii şi este membru fondator al Asociaţiei Conservatorilor şi Restauratorilor din România.
Acesta este coordonatorul unei echipe de 16 persoane care restaurează componentele artistice ale Casei Ana şi Marinache Popescu, actualul sediu al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional.
De-a lungul carierei Mihaela Niculae a restaurat peste 1.000 de documente aflate într-o puternică stare de degradare. Mihaela Niculae a absolvit Colegiul „Ion Maiorescu”, după care a urmat cursuri de restaurare, hârtie carte veche în cadrul Centrului de Perfecţionare din Bucureşti.
Este unul dintre restauratorii Muzeului Naţional al Agriculturii, fiind în slujba instituţiei încă de la înfiinţarea acesteia, de mai bine de două decenii
A primit Oscarul artistic de la revista Capital în anul 2004 şi multe alte premii, dar cel mai important pentru ea este ca icoanele ei să placă şi să fie corecte.
Marius Anghel este restaurator carte veche, specializat în legătorie, de 12 ani. A lucrat în Muzeul Unirii din Alba Iulia ca supraveghetor, după care a urmat cursurile de restaurator.
Cea mai mare lucrare a restauratorului este Muzeul Satului Bucovinean, în care fiecare casă tradiţională a fost şlefuită centimetru cu centimetru.
Procesul de restaurare şi conservare nu este unul chiar atât de simplu cum pare la prima vedere, obiectele aduse din şantierele arheologice sau achiziţionate din diferite locuri fiind supuse unor tratamente chimice, fie că sunt din ceramică, din metal, textile sau din hârtie.
De 11 ani, băcăuanul Marius Ştefănachi restaurează cu migală obiectele de patrimoniu care sunt expuse la Memorialul de la Ipoteşti din judeţul Botoşani.
Restauratorul Memorialului Ipoteşti a dat în vileag abuzurile făcute de fostul director. Ilegalităţile reclamate au fost confirmate de anchetatori. Cu toate acestea, angajatul a fost dat în judecată de fostul şef pentru calomnie.
Bucureşteanul este atât de pasionat de ceea ce face încât uneori uită să mai plece din laborator. De 19 ani, de când lucrează la „Antipa“, a uitat deja câte animale a împăiat.