Stiri despre marx

  19 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Băieţii veseli
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Băieţii veseli

  Nu-mi plac solemnităţile obtuze, stilul ţeapăn, pompa „oficială“. Protocolul poate fi respectat şi fără poze ştaif, fără gesticulaţie teatrală, fără fizionomia împietrită a statuii. Umorul bine dozat e, în politică, dar şi în viaţa curentă, o virtute binevenită, cu incalculabile efecte terapeutice.

 • Marx, marxismul şi comunismul (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx, marxismul şi comunismul (II)

  Una dintre cele mai grave erori în orice interpretare este extrapolarea. Dintr-un text sau o operă reflexivă, care formează un întreg, se ia doar o parte, chiar o părticică, aceasta fiind extinsă asupra întregului, de la care s-a plecat.

 • Marx, marxismul şi comunismul (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Marx, marxismul şi comunismul (I)

  Pe vremea comuniştilor, la Facultăţi se preda şi Filosofia marxistă. Am urmat mai întâi „Facultatea de Filologie”- din Cluj-Napoca -, unde nu am înţeles mai nimic din această Filosofie. Dascălii care predau această disciplină erau selectaţi după criterii politice. Erau preferaţi fii din clasa muncitoare, cu „origini sănătoase”, instruiţi inclusiv la diverse Universităţii din URSS.

 • Salvarea Europei şi dialectica marxistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salvarea Europei şi dialectica marxistă

  UE e de-o moralitate ireproşabilă. Ar fi deci drept să se salveze. Cum? Dialectic şi prin divorţ net de unilaterala Americă şi belicosul ei aliat israelian. Ce dacă pentru Germania dreptul Israelului la existenţă e raţiune de stat?

 • Avantajul de a avea cât mai
mulţi analfabeţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avantajul de a avea cât mai mulţi analfabeţi

  La dobândirea Independenţei de Portugalia, pe 11 noiembrie 1975, Angola avea un procent de analfabeţi de aproximativ 85%. Forţa care a preluat puterea – MPLA, Mişcarea de Eliberare Naţională de inspiraţie marxist-leninistă, condusă de Agostinho Neto, anunţă cu fanfară Campania de alfabetizare.

 • Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au descoperit noi file din „Dosarul Lenin“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au descoperit noi file din „Dosarul Lenin“

  Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan au prezentat, miercuri, 25 mai, la Librăria Bizantină din Bucureşti, volumul “Dosar Lenin. Vraja nihilismului”, o carte ”de filosofie politică”, apărută recent la Curtea Veche Publishing, în continuarea seriei începute prin volumul “Dosar Stalin. Genialissimul generalissim”.

 • Papa Francis: „Nu sunt marxist”. Pontiful respinge criticile capitaliştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Papa Francis: „Nu sunt marxist”. Pontiful respinge criticile capitaliştilor

  Papa Francisc a admis recent că a intrat în contact cu mulţi marxişti, numindu-i „oameni foarte buni”, însă a negat că ar fi comunist la rândul său, răspunzând astfel criticilor ce i-au fost aduse de ultraconservatorii americani din cauza atitudinii ostile faţă de liberalismul sălbatic.

 • Totalitarismul, dincolo de cifre şi de date
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Totalitarismul, dincolo de cifre şi de date

  Pentru cei mai mulţi dintre noi, istoria înseamnă o succesiune de evenimente ce s-au petrecut într-un secol ori într-un an anume, într-o lună sau într-o zi. Iar secolele, anii, lunile, zilele reprezintă, în chip fatal, numere şi se transcriu în cifre. Numere, cifre ce trebuie memorate.

 • Cum au abordat comuniştii problema Basarabiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum au abordat comuniştii problema Basarabiei

  În ceea ce priveşte Basarabia, istoriografia comunistă a urmat îndeaproape traseul politicii româneşti: de la tăcerea anilor ’50 la decizia surprinzătoare de a se publica, în 1964, însemnările despre români ale lui Karl Marx, în care se pomenea şi despre anexarea nedreaptă a provinciei, în 1812, de către Imperiul ţarist.

 • Să învăţăm Biblia cu Ion Iliescu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să învăţăm Biblia cu Ion Iliescu!

  La fel ca şi în cazul morţii lui Adrian Păunescu, dispariţia lui Sergiu Nicolaescu a creat o furtună mediatică de forţa unui tsunami. Dezvoltarea subiectului a evoluat de la prudenţa iniţială până la momente de un iraţional absolut.