
VIDEO Timişoara din urmă cu 21 de ani. Dacia, maşina poporului, făcea legea pe străzile oraşului
O inedită filmare realizată în iunie 1993, dintre-o maşină care se plimba pe străzile din Timişoara, a fost urcată pe canalul Youtube
O inedită filmare realizată în iunie 1993, dintre-o maşină care se plimba pe străzile din Timişoara, a fost urcată pe canalul Youtube
Un clip de un minut recuperat din arhiva Televiziunii Naţionale ne oferă o imagine inedită a staţiunii care a ajuns acum Perla Litoralului Românesc. În 1968, Mamaia era plină de spaţii verzi, flori, hoteluri şi construcţii îngrijite şi cu o faleză fără terase sau chioşcuri la fiecare pas.
O serie de imagini rare, vechi de peste o jumătate de secol, a fost păstrată în arhivele combinatului din Hunedoara şi recuperate ulterior dintre construcţiile părăsite ale acestuia de mai mulţi tineri pasionaţi de istorie, din localitate. Fotografiile dezvăluie frânturi din poate cea mai importată perioadă a complexului industrial: anii 1950, în care au fost construite marile furnale şi a fost pusă în funcţiune o oţelărie.
De mai bine de un sfert de secol, Laurenţiu Grec colecţionează imagini cu Bistriţa veche. Colecţionarul a pus la dispoziţia bistriţenilor sutele de fotografii cu ajutorul contului său de Facebook, unde cei mai în vârstă ajută la descoperirea istoriei din spatele imaginilor.
Arhivele combinatului din Hunedoara au păstrat o serie de fotografii rare din anii 1958 – 1960, în vremea în care liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej se afla la conducerea ţării. Imaginile prezintă modul în care se desfăşurau manifestaţiile dedicate „Zilei muncii” în centrul vechi al Hunedoarei. Arată faţa unei lumi uitate şi aproape imposibil de imaginat de tot mai mulţi dintre hunedorenii care nu au prins acele vremuri.
În urmă cu 40 de ani, în vremea în care au fost realizate aceste fotografii în Hunedoara şi Deva, cele două municipii învecinate se aflau în plină construcţie.
Vederile erau pe vremea comunismului principala modalitate de a transmite câteva gânduri unor persoane mai mult sau mai puţin apropiate, cu diferite ocazii. Trimise din concediu, dintr-o excursie sau pur şi simplu de acasă, vederile ajungeau la destinaţie în câteva zile.
Cel mai reprezentativ monument istoric din zona Hunedoarei, Castelul Corvinilor, a trecut prin numeroase schimbări de-a lungul secolului XX. Imaginea impunătoare a edificiului la poalele căruia s-a dezvoltat municipiul Hunedoara nu a putut fi umbrită nici măcar de mega-construcțiile siderurgiei hunedorene, care au ocupat împrejurimile castelului pe zeci de hectare.