Stiri despre convergenta

  27 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • În drumul spre convergenţa cu Europa vestică, investiţiile publice rămân o soluţie viabilă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În drumul spre convergenţa cu Europa vestică, investiţiile publice rămân o soluţie viabilă

  În perioade complicate, investiţiile publice sunt considerate drept ”ancore” sau medicamente cu valoare de stimulent pentru economiile în suferinţă, dacă sunt aplicate în zone cu amprentă importantă şi cu putere de propagare în economie. Se spune că acolo unde miroase a ciment, există sau va exista foarte rapid dezvoltare. Dar până acum, în România, în perioade de criză nu a prea mirosit a ciment. De ce s-a întâmplat acest lucru?

 • Comisia Europeană: România bate pasul pe loc. Deşi avem creştere de 5%, inegalitatea creşte şi sărăcia rămâne mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comisia Europeană: România bate pasul pe loc. Deşi avem creştere de 5%, inegalitatea creşte şi sărăcia rămâne mare

  România a înregistrat progrese limitate în ceea ce priveşte recomandările specifice de ţară adresate de Comisia Europeană în 2019. Deficitele ţării continuă să se adâncească şi, deşi creşterea economică a fost în medie de 5% în ultimii trei ani, inegalitatea creşte şi sărăcia rămâne mare, arată Comisia Europeană în raportul de ţară pentru România din 2020.

 • Lecţia de economie.
Despre reforma regulilor fiscal-bugetare la nivelul UE
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Lecţia de economie. Despre reforma regulilor fiscal-bugetare la nivelul UE

  Aderarea la UE şi NATO au fost cele mai bune/eficiente proiecte de ţară postdecembriste pentru ţara noastră. Pe termen mediu, România trebuie să adere la Zona Euro. Totuşi, românii sunt sătui de vorbe, vor fapte concrete, strategii şi programe pentru consolidarea integrării în cele două instituţii ce asigură stabilitate macro, politică, militară şi socială.

 • Analiza macroeconomică a anului 2018
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Analiza macroeconomică a anului 2018

  Anul ce va trece în câteva zile a purtat cu sine dezbateri largi legate de evoluţia macroeconomică a României. De la date statistice interpretate incorect la propagandă privind evoluţia anumitor parametri economici, anul 2018 a fost unul în care nu s-au manifestat dezechilibre majore, de natură să arate o evoluţie inconsistentă. Ca şi anul trecut, anul curent va demonstra lipsa unor riscuri sistemice severe/ridicate.

 • FMI recomandă României o politică fiscală mai strictă, pentru că economia prezintă semne de supraîncălzire. Finanţele văd partea plină a paharului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  FMI recomandă României o politică fiscală mai strictă, pentru că economia prezintă semne de supraîncălzire. Finanţele văd partea plină a paharului

  Economia României prezintă semne de supraîncălzire, iar traiectoria politicii fiscale poate duce la creşterea volatilităţii, ceea ce ar afecta capacitatea ţării de a face faţă şocurilor externe şi ar încetini procesul de convergenţă, subliniază Fondul Monetar Internaţional (FMI), care recomandă ţării noastre o politică fiscală mai strict. Ministerul Finanţelor, însă, se bucură că Fondul şi-a îmbunătăţit prognoza de creştere economică.

 • România supravieţuirii / România proiectului convergenţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România supravieţuirii / România proiectului convergenţei

  „The New York Times Book Review a publicat, în urmă cu un sfert de veac, un amplu articol despre caracteristicile poporului român, intitulat «Supravieţuitorii». Mesajul acelui text era că românii nu au fost contributori la crearea istoriei, deoarece ar fi optat să trăiască de-azi-pe-mâine, să fie doar supravieţuitori.

 • Cum înţelegem ce se întâmplă cu Uniunea Europeană?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum înţelegem ce se întâmplă cu Uniunea Europeană?

  România va juca doar în liga ţărilor analoage ei ca statut al integrării. Ţările europene ce nu vor face parte din nucleul dur nu vor mai avea loc la deciziile cu privire la mersul înainte al integrării. Acestea se vor strădui să ţină poteca/culoarele pe care au mers liderii cursei de integrare, căutând să treacă de bornele intermediare cât mai repede cu putinţă.

 • Cum crede FMI că trebuie să dăm bice economiei. Dăianu: „Reformele structurale au ajuns o limbă de lemn“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum crede FMI că trebuie să dăm bice economiei. Dăianu: „Reformele structurale au ajuns o limbă de lemn“

  România, alături de celelalte state din Europa Centrală şi de Est, trebuie să îmbunătăţească forţa de muncă, să stimuleze investiţiile şi să crească productivitatea pentru ca nivelul de trai să crească, iar convergenţa cu statele dezvoltate din vestul Europei să continue, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

 • Isărescu: România a terminat de plătit ratele la FMI, dar societatea nu este pregătită să înţeleagă că orice dezvoltare nesustenabilă va fi corectată în final
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Isărescu: România a terminat de plătit ratele la FMI, dar societatea nu este pregătită să înţeleagă că orice dezvoltare nesustenabilă va fi corectată în final

  România a achitat în luna ianuarie ultima rată din împrumutul de 12 miliarde de euro luat în anul 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), însă societatea românească nu este pregătită să înţeleagă că o dezvoltare nesustenabilă va fi corectată, fie de către piaţă, fie printr-o ”revărsare de politici”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

 • Guvernul vrea ca România să treacă la euro, dar pasează viitorului Executiv anul aderării la zona euro. Dragu: Se va stabili un calendar până în aprilie 2017
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul vrea ca România să treacă la euro, dar pasează viitorului Executiv anul aderării la zona euro. Dragu: Se va stabili un calendar până în aprilie 2017

  Guvernul Dacian Cioloş îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei unice europene, însă pasează viitorului Executiv responsabilitatea de a stabili anul de aderare la zona euro. Andra Dragu, ministrul Finanţelor, susţine însă că se va stabili un calendar de măsuri în vederea trecerii la euro până în aprilie 2017.

 • Mixul de politici a fost bine gandit. Argumente
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mixul de politici a fost bine gandit. Argumente

  Au fost ingrijorari cu privire la derapajele de politici economice din cauza masurilor aplicate. Evolutiile economice actuale indica o combinatie de politici macroeconomice bine gandita, cu o secventialitate optima. România traversează cea mai bună perioadă economică si socială din perioada postdecembristă.

 • Prim-viceguvernatorul BNR atrage atenţia că România face paşi tot mai mici spre zona euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prim-viceguvernatorul BNR atrage atenţia că România face paşi tot mai mici spre zona euro

  România înregistrază o productivitate a muncii „nu foarte favorabilă“, aceasta situându-se la jumătate din media europeană după anul 2008, o dovadă a încetinirii convergenţei către ţările dezvoltate, cu decalaje de recuperat mai mari decât restul statelor cu excepţia Bulgariei, atrage atenţia Florin Georgescu, prim-vicepreşedintele Băncii Naţionale a României (BNR).

 • Cu sau fără Zona Euro?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu sau fără Zona Euro?

  În România se vorbeşte cu prea multă uşurinţă de „oportunitatea“ intrării rapide în zonă euro. Termenii sunt următorii: atât timp cât îndeplinim criteriile nominale, avem şi o ţintă oficială, de ce n-am intră? Sau de ce să nu intrăm măcar în ERMII, dacă tot am strâns cureaua şi am îndeplinit criteriile de aderare?

 • Isărescu: Acum 10 ani i-am urat leului nou viaţă scurtă ca să trecem la euro. Acum parcă i-aş ura să aibă viaţă mai lungă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Isărescu: Acum 10 ani i-am urat leului nou viaţă scurtă ca să trecem la euro. Acum parcă i-aş ura să aibă viaţă mai lungă

  Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine că în urmă cu 10 ani, când a avut loc denominarea, i-a urat leului nou o viaţă scurtă, în perspectiva trecerii la euro, însă acum i-ar ura „să aibă viaţă mai lungă“, arătând că pentru intrarea României în zona euro este important convergenţa nominală, convergenţa reală, dar şi cea emoţională.

 • Cu România în zona euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu România în zona euro

  Pentru prima dată după intrarea în Uniunea Europeana, România poate intra în zona euro, cel puţin teoretic. În acest moment, România îndeplineşte criteriile nominale impuse pentru adoptarea euro (criteriile de la Maastricht).

 • Din nou despre unul dintre obiectivele
de ţară ale României – creşterea de competitivitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din nou despre unul dintre obiectivele de ţară ale României – creşterea de competitivitate

  România va trece în 2014 în stadiul de tranziţie către economia bazată pe inovare. Conform Raportului Competitivităţii Globale, anul trecut România a avut cea mai mare creştere de competitivitate dintre ţările UE, cu progrese la infrastructură, eficienţă guvernamentală, dar cel mai mult la Inovare. Competititatea mai mare vine din productivitate, înseamnă creştere economică, salarii mai mari, locuri de muncă şi sustenabilitate socială.

 • Uite
recesiunea, nu e recesiunea! Si ce zic americanii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uite recesiunea, nu e recesiunea! Si ce zic americanii

  La noi, alunecarea discutiilor despre intrarea sau nu in recesiune dinspre economic spre politic era de asteptat. Fiecare parte foloseste propriile arme. Toti, cu patima, isi apara in mod solidar pozitiile sau reprezinta ancore pentru pozitii politice, cu argumente mai mult sau mai putin fezabile. Haideti sa vedem impreuna cum stam, cu argumente si detalii. Strict economic.

 • Orange unifică telefonia mobilă cu cea fixă prin soluţia Business One Voice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orange unifică telefonia mobilă cu cea fixă prin soluţia Business One Voice

  Începând de astăzi, companiile pot opta pentru cel mai nou serviciu de la Orange, Business One Voice, o soluţie convergentă de voce fixă şi mobilă, găzduită în cloud, ce reprezintă o noutate în modul în care serviciile de voce sunt implementate, utilizate şi gestionate.

 • STUDIU: Bulgaria surclasează net România în cursa către adoptarea monedei euro
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STUDIU: Bulgaria surclasează net România în cursa către adoptarea monedei euro

  În prezent, România îndeplineşte numai două din cele cinci criterii de convergenţă (trecere la moneda euro), iar Bulgaria ne-a depăşit cu mult, îndeplinind aproape toate criteriile, arată un studiu al companiei de consultanţă Golden Mind&Spirit. Bulgaria mai are de îndeplinit doar criteriul deficitului bugetar, care însă este foarte aproape de limita stabilită.

Modifică Setările