
Extraordinarul Andris Nelsons
Are 40 ani; este, în acelaşi timp, directorul muzical a două dintre cele mai importante orchestre de dincolo şi de dincoace de Ocean – Orchestra Simfonică din Boston şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig.
Are 40 ani; este, în acelaşi timp, directorul muzical a două dintre cele mai importante orchestre de dincolo şi de dincoace de Ocean – Orchestra Simfonică din Boston şi Orchestra Gewandhaus din Leipzig.
S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.
Una dintre ele ne este mai apropiată – în fond, Leipzig era un oraş german cât de cât accesibil şi în perioada comunistă, fiind plasat în fosta RDG; de cealaltă, ne desparte un ocean, de apă şi de concepţii. Una este Orchestra Gewandhaus din Leipzig; alta este Orchestra Filarmonicii din New York.
Îi vedem în România cel mult odată la 2 ani, atunci când se desfăşoară Festivalul internaţional George Enescu. Altfel, nu avem acces la muzica pe care o cântă decât de pe discuri sau la Radio România Muzical. Sunt muzicienii care polarizează atenţia lumii.
Ea este un adevărat monstru sacru al pianisticii de astăzi, strălucitoare şi la 75 ani; el, deţinător al unui premiu Grammy, este considerat la 37 ani unul dintre marii dirijori ai timpurilor noastre. Şi amândoi se pot lăuda cu discuri apărute în ultima vreme.
Pe 15 februarie 2016 s-au decernat premiile Grammy – un eveniment care a polarizat atenţia industriei muzicale de pe întregul mapamond, nu doar a celei americane. Iar două dintre albumele premiate cu Grammy se găsesc şi în magazinele din România şi au fost difuzate în anul 2015 la Radio România Muzical, prilej suplimentar să ne simţim şi noi în rând cu lumea.
15 februarie 2016 este data la care vor fi anunţaţi câştigătorii premiilor Grammy, probabil cele mai cunoscute şi importante distincţii din industria muzicală. Printre numeroase alte categorii, şi cea dedicată muzicii clasice; printre nominalizări, mai multe discuri la care am avut acces şi din România, difuzate şi la Radio România Muzical.
Finis coronat opus menţionează un vechi adagiu latin. Aşa se pare că se întâmplă în aceste zile ale Festivalului enescian. Una dintre primele formaţiuni simfonice ale vieţii muzicale actuale, Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam încheie momentele actualei ediţii, sub bagheta cunoscutului dirijorului leton Andris Nelsons.
Patru discuri cu muzică clasică, apărute pe parcursul acestei veri, aşteaptă să fie descoperite şi de publicul românesc: printre numele prezente pe copertele lor figurează şi muzicieni care au fost de-a lungul timpului invitaţi în Festivalul Enescu, unii dintre ei, protagonişti chiar anul acesta.